Vanha testamentti ja sota

 

 

Raamattu on sotaisa kirja, pääasiassa Vanhan testamentin osalta. Israelin kansa kävi sotaa monia kansoja vastaan tappaen suunnattomasti ihmisiä. Voi tuntua käsittämättömältä, kuinka rakkauden Jumala salli kansansa tuhota surutta jopa naisia ja lapsia. Kaukana olevien kaupunkien naiset ja lapset sai jättää henkiin toisin kuin lähellä olevien. Raamatun selitys sille, miksi tällainen käytäntö hyväksyttiin, oli se että "ellette hävitä heitä, he opettavat teille iljettävät tapansa, joita he ovat noudattaneet palvoessaan jumaliaan, ja niin te rikotte Herraa, Jumalaanne vastaan."(1) Tällaisia iljettäviä tapoja olivat esimerkiksi omien lasten uhraaminen epäjumalille, riettaat seksiorgiat, kohtuuton alkoholin käyttö ja niin edelleen.(2) Esimerkkejä epäjumalanpalveluksista löytyikin israelilaisten keskuudessa, kun vieraat kansat houkuttelivat heitä palvomaan omia epäjumaliaan.(3)

 

Toisaalta Jumala kehotti Israelin kansaa ensisijaisesti rauhaan: "Kun lähdette sotaan ja aiotte vallata kaupungin, tarjotkaa sille ensin rauhaa - -."(4) Vaikka Vanha testamentti pursuaa kertomuksia sodista ja tappamisesta, on se myös rauhan kirja. Yksi eniten sotineista miehistä, joista Vanha testamentti kertoo, oli kuningas Daavid, joka ei sodistaan johtuen saanut rakentaa Jumalalle temppeliä. Sen sijaan Jumala antoi temppelin rakentamisen tehtävän Salomolle, Daavidin pojalle, jonka tuli olla rauhan mies ja jonka tuli tällä tavalla tuottaa Jumalalle kunniaa.(5) Jumala lupasi Israelin kansalle rauhaa, jolloin he saisivat elää omassa maassaan ilman vihollisten hyökkäyksiä.(6) Lisäksi kansalle tuli toivottaa rauhaa Herran siunauksen muodossa.(7)

 

Kun Israelin kansa oli johdatettu pois Egyptin orjuudesta, Jumala antoi sille lakinsa. Laissa määriteltiin se, kuinka uhritoimitukset tuli suorittaa (seremonialaki)(8) ja kuinka kansan tuli kohdella Jumalaa ja lähimmäistä (siveyslaki). Kristuksen ristiinnaulitsemisen hetkellä temppelin väliverho repesi ja seremonialaki menetti merkityksensä.(9). Sitä ei tarvinnut enää noudattaa. Sen sijaan siveyslaki jäi voimaan ja on voimassa edelleen. Laki todistaa vahvasti sen asian puolesta, että Jumala todella on rauhan Jumala. Siveyslaki määrittelee saastaisen ja epäsaastaisen lihan ihmisen oman terveyden vuoksi,(10) omaisuuteen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet,(11) ja sukulaisuussuhteet.(12) Siveyslain ytimessä on dekalogi (Kymmenen käskyä).(13) Sen kuudes käsky (katolisen laskutavan mukaan viides) kuuluu: "Älä tapa." Joidenkin tulkintojen mukaan sen katsotaan tarkoittavan lähinnä murhaamista,(14) mutta kuten kaikkia käskyjä, Uusi testamentti laajentaa sen merkityksen äärimmilleen.

 

1 - 5. Moos.  20:8

2 - http://fi.wikipedia.org/wiki/Orgiat; http://fi.wikipedia.org/wiki/Bakkanaalit

3 - esim. 5. Moos. 32:17; 2. Kun 23:4-8, 10-15; 2. Aik. 13:8; Jes. 2:8

4 - 5. Moos. 20:10

5 - 1. Kun. 5:17

6 - 3. Moos. 26:6

7 - 4. Moos. 6:24-26

8 - 2. Moos. 25-30; 3. Moos. 1-8

9 - Matt. 27:51

10 - 3. Moos. 11

11 - esim. 2. Moos. 22

12 - esim. 3. Moos. 18

13 - 2. Moos. 20:1-17

14 - http://fi.wikipedia.org/wiki/Kymmenen_k%C3%A4sky%C3%A4

Katselukerrat: 46

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Anna Konsin on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Tammi 13
noora alsalman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Joulu 22, 2017
Kati Airisniemi ja Chels ovat nyt kavereita
Joulu 20, 2017
Anja Irmeli Saarinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Joulu 18, 2017
Anna Helena Piha ja C L ovat nyt kavereita
Joulu 17, 2017
Anna-Tytti Sulisalo on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Joulu 7, 2017
Profiilin kuvakeSuvi Räsänen ja Heli Luhtaniemi liittyivät ryhmään Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Joulu 4, 2017
Jiri Lallimo julkaisi tilan
"Ikiaikainen kiinnostus ihmeellisiin ilmiöihin. Kiinnostuksena myös tutkimukset ilmiöpohjaisista oppimisen asetelmista."
Marras 23, 2017

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot