Ainekset: Aika, energia, sota ja Raamattu

 

 

Mistä sodat syntyvtä? Mitkä ovat sotien syyt? Mitä tekemistä ajalla on puhuttaessa sodasta, entä energialla? Tarjoaako Raamattu  vastauksia edellisiin kysymyksiin?

 

Ensinnäkin aika on käsite, jota mittaamme taivaankappaleiden avulla. Kuukausi on sidoksissa kuun kiertoon, vuosi ja vuorokausi maapallon kiertoon. Vuorokausi voidaan pilkkoa pienemmiksi osiksi, jolloin asioita voidaan mitata tunteina, minuutteina ja sekunteina. Yhteinen aikakäsite helpottaa toimimista yhteisössä. Elintarvikkeiden päiväykset ilmoittavat ruoan  vanhenemisesta, määrätyt kellonajat vaikkapa sen, milloin kirjasto tai kauppa on auki.

 

Sen lisäksi että voimme hahmotella ajan avulla tulevaisuutta ja nykyhetkeä, se antaa ikkunan myös menneisyyteen. Tarkemmin ajateltuna aika viestii muutoksista ympärillämme. Muutoksia taas aaa aikaan energia. Ajan tuomat muutokset johtuvat energian olomuodon muutoksista, jossa energia voi muuttua esimerkiksi lämmöksi tai liikkeeksi. Ilman tällaisia muutoksia aikakäsitettäkään ei tarvittaisi, koska ilman energiaa muutoksia ei olisi.

 

Sodalla on erilaisia olomuotoja; voidaan puhua esimerkiksi pyhästä sodasta, hyökkäyssodasta, itsenäsiyyssodasta, kansalaissodasta, maailmansodasta ja sisällissodasta.(1) Kullakin olomuodolla on oma erityispiirteensä, josta myös niiden nimet juontuvat. Esimerkiksi maailmansota on maailmassa laajalle levinnyt sota, kun taas sisällissotaa käydään yleensä vain tietyn valtion rajojen sisäpuolella.

 

Samoin kuin sodalla myös rauhalla on useita olomuotoja; sotatoimien loputtua ennen varsinaisen rauhan solmimista puhutaan välirauhasta.(2) Varsinaisen rauhan ajasta voidaan puhua joko positiivisena tai negatiivisena rauhana(3), jolloin negatiivinen rauha on sodan poissaoloa ja positiivinen rauha sotaan johtavien ainesten poissaoloa.(4)

 

Raamattu avaa näkökulmia sekä aikaan, energiaan että sotaan. Raamattu käsittelee historiaa, nykyisyyttä sekä tulevaisuutta käyttäen aikakäsitettä. Sen sivuilta voidaan löytää viittauksia energiaan, energiankäyttöön ja energian tekemiin muutoksiin maailmankaikkeudessa. Lisäksi Raamattu kertoo sotahistoriasta ja tuo esille omat näkemyksensä sotimisesta. Vaikka Raamatun luotettavuudesta ei kaikilta osin olla yksimielisiä, voitaneen todeta ainakin se, että Raamattu puhuu asioista realistisesti, kaunistelematta. Se paljastaa säälimättä menneiden kansojen ja joskus jopa yksittäisten ihmisten tekemät rikokset, kuvailee energian tekemiä mullistavia muutoksia ja johdattelee lukijaa ajan alusta aina ajattomuuteen saakka. Sanoma ei kuitenkaan pohjimmiltaan ole lohduton. Vaikka Raamattu ei anna kaikkeen vastauksia, pyrkii se osoittamaan, ettei kaikkeen tarvitse vastauksia tietääkään. Sen sijaan Raamattu tahtoo nostaa esille Jumalan joka on ylempänä aikaa, energiaa ja sotia, Jumalan joka tietää kaiken ja johon voi siksi luottaa.

 

1 - http://fi.wikipedia.org/wiki/Sota

2 - http://fi.wikipedia.org/wiki/Rauha

3 - http://muikku.otavanopisto.fi/fi/lukio/ue3_ops2005/materiaalit/2._i...

Katselukerrat: 23

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Paula Ruuttunen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
eilen
Profiilin kuvakeJediah Krajcik ja Anne Honkala liittyivät ryhmään Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 7
HLK on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 30
Vivian Rivera on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 4
MArika IDman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 30
Heli Söderqvist on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 27
Jäsenen Minä tutkijana, minä keksijänä blogikirjoitus

Tarvikkeita ja välineitä

Hankkeen tarvike- ja välinetilauksista suuri osa saapui kasvatus- ja opetustoimeen kesäkuussa, jolloin hankekoordinaattori tarkisti kuormat ja jakoi tarvikkeet kouluittain ja esiopetukseen. Tarvikkeet saatiin myös kuljetettua kouluille ennen rehtoreiden kesälomia.…Näytä lisää
Kesä 27
Sarita Kivikko on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 22

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot