Tarkoituksenani on pohtia Solsidan televisiosarjan henkilöhahmoja. Pyrin pohtimaan hahmoja muun muassa feminismistä käsin, mutta myös muuten hahmojen yhteiskunnallisen toiminnan kautta. Tärkeä osa pohdinnassa on stereotypioiden esille tuominen ja pohtia sarjaa myös muilta soveltuvilta osin.

Katselukerrat: 306

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

Kommentoinut Marko Heikkilä 30. lokakuu 2013 03:15

Tässä pohdittavaa jokaiselle ihmiselle. Toivottavasti kuva näkyy tarpeeksi hyvin, että näkee lukea tekstin.

Kommentoinut Marko Heikkilä 30. lokakuu 2013 02:48

Avaan vähän noita aiemmin kirjoittamia stereotypioita. Tämä tulee näin katekismus-muodossa. Eli vastaus tulee myös siihen kohtaan,  että mitä se on? Ainakin minun näkemyksen mukaan.


Kuuluuko naisen vaieta ja totella miestään? Vastaus tähän on, että ei kuulu. Kysymys on siitä, että naiset ja miehet oppisivat elämään yhteistä elämää sovussa ja olemaan käyttämättä mielivaltaa toista osapuolta kohtaan. Naisen ei tarvitse vaieta seurakunnassa, eikä kotona, eikä missään muuallakaan yhteiskunnassa. Tuo mielivallan käyttäminen on ollut miesten taholta murskaavaa. Nainen on vaiennettu, jos hän ei ole totellut miestään. Yhteiskunnassa suhtautuminen naisiin on ollut samanlaista kuin perheissä, joissa mies on ollut auktoriteetti. Nainen on alistettu palvelemaan miestä. Pitäisikö siis miesten vai naisten muuttua vai molempien? Nainen on ollut alisteinen miehelle aina ja kaikissa yhteiskunnissa ja nainen on määritelty miehen kautta. Mies on edelleenkin naista määrittävä tekijä. Miten pääsemme yhteiskunnassa siihen, että nainen määritellään naiseuden kautta, eikä miehisten arvojen ja toiveiden mukaan?

Kommentoinut Marko Heikkilä 30. lokakuu 2013 01:59

Vielä noista kirjoittamistani stereotypioista. Ne ovat stereotypioita, eivät malleja tai ohjeita käyttäytyä naisia tai miehiä kohtaan. Kuitenkin niiden listaaminen on herättävää, koska yhteiskunnassamme toteutuu myös nämä stereotypiat. Ehkä tällä minun tuotoksella voisi olla lukijoiden ajattelua herättelevä funktio myös.

Kommentoinut Marko Heikkilä 30. lokakuu 2013 01:39

Annan hahmosta?


Anna pyrkii olemaan kriittinen ylenpalttista rahoilla leveilemistä kohtaan. Anna on enemmän jalat maassa oleva, kuin snobit Solsidan ystävänsä. Anna ei olekaan vielä antautunut niin snobiksi kuin ystävänsä Mickan. Kolmannen tuotantokauden jaksossa 6/10 Anna tapaa Wilman päiväkodissa mukavan tuntuisen äidin, jonka kanssa alkavat Facebook-kavereiksi. Anna kuitenkin ärsyyntyy tuon äidin täydellisestä elämästä. Se kuinka tuo äiti tekee loistavia ruokia ja leikkii hienoja leikkejä lapsen kanssa, saa Annan ehkä kateelliseksi. Televisiosarjassa tai elokuvassa hyvä keino on näyttää hahmon kateus jotakin asiaa tai henkilöä kohtaan. Kateus on helposti tunnistettavissa ja on vähän kliseinenkin tapa kertoa henkilöhahmosta jotain. Kateus on varmasti yksi kulttuurissa käytetyimmistä tavoista kertoa jotain oleellista teoksen henkilöstä. Tässä jaksossa Anna näyttäisi olevan kateellinen tai ainakin ärsyyntynyt lähes täydelliselle päiväkodissa tapaamalleen äidille. Hän kehottaakin hyvin suorasti, facebookin kautta, tuota äitiä ottamaan hieman rennommin. Käy kuitenkin ilmi, että tuo äiti on ollut urhea ja pyrkinyt kaikkeen hyvään, koska hänen miehensä on kuolemansairas ja jakson edetessä selviääkin, että tuon äidin mies kuolee. Annassa näkyy katumuksen merkkejä saadessaan tiedon miehen kuolemasta. Tässä Annan henkilöhahmossa tapahtuu muutos kateellisesta katuvaan. Annassa on inhimillinen ominaisuus tuntea katumusta, väärin toimitun tai ajattelemattoman teon jälkeen. Tätä piirrettä en ole huomannut Annan ystävässä Mickanissa.

Kommentoinut Marko Heikkilä 30. lokakuu 2013 01:22

Juu, toki pohdin laajemminkin stereotypioista tai Solsidanin henkilöhahmoja. Ei tuon stereotypiakirjoituksen tuohon yksinään ole tarkoitus jäädä. On vähän harmi, kun olen YLE Areenasta katsonut noita vanhempia jaksoja, niin jaksojen tapahtumat jäävät ehkä unohduksiin, koska kuukautta vanhempia jaksoja ei enää näe Areenasta. Taidan lisätä yhden kirjoituksen tänne nyt, kun tämä tuli ajankohtaiseksi. Se on Annan henkilöhahmosta yksi pieni yksityiskohta.

Kommentoinut Ulla Ahapainen 29. lokakuu 2013 21:50

Noin yksinkertaistettuina nuo luetteloimasi stereotypiat suorastaan hyppäävät silmille, huh!  Se tietysti kannattaa muistaa, että stereotypiat syntyvät jostain ja liittyvät johonkin ja ovat osa monimutkaista merkitysten ja vallankäytön verkkoa.  Kenen etuja stereotypioiden ylläpitäminen palvelee? Vainko vastakkaista sukupuolta?  Olet varmasti asiaa tosiaan Marko jo paljon penkonut ja osaat suhteuttaa tämänkin ismin muiden joukkoon, mutta nämä ajatukset tulivat äkkiseltään mieleeni.

Kommentoinut Marko Heikkilä 22. lokakuu 2013 13:39
Kiitos Tanja tuosta linkistä. Se oli tarpeellinen. Itsekään en ole katsonut tuota sarjaa, mutta nyt aion seurata, tämän ilmiön ajan. Selvisi muutama yksityiskohta, jotka oli epäselviä minulle, kun sarja on tosiaan jäänyt katsomatta. Kiitos tuosta.
Kommentoinut Tanja 22. lokakuu 2013 13:21

Iltalehdestä pisti silmään tälläinen :) http://www.iltalehti.fi/viihde/2013102217611365_vi.shtml  Itse en tunne sarjaa vaikka Ruotsissa asunkin, mutta muistin että olet täällä aiheesta puhunut.

Kommentoinut Marko Heikkilä 20. lokakuu 2013 04:18

Tässä alla muutamia stereotypioita miehistä ja naisista. Miehistä en löytänyt niin paljoa stereotypioita kuin naisista, mutta kulttuurin vaikutus on enemmän liittynyt naisten elämän rajoittamiseen, kun taas miehille on annettu paljon erivapauksia.

Stereotypioita naisista

Naisen kuuluu vaieta ja totella miestään

Nainen on tyhmempi kuin mies

Naisen kuuluu olla kaunis ja hieman avuton

Nainen voi saada aviomiehen vain olemalla kuuliainen miehille ja totella heitä

Kaunis nainen on tyhmä

Naisella ei ole mitään tärkeää sanottavaa

Nainen ei voi olla hyvä johtaja

Naisen täytyy hoitaa koti ja lapset, siivota, pestä pyykit ja laittaa ruokaa

Naisen kuuluu olla hellä ja rakastava

Naisen kuuluu olla oikeanlainen, miehelle sopiva aviovaimo

Naisen kuuluu olla epävarma ja avuntarpeessa oleva

Naisen täytyy uhrautua rakkauden edessä

Naiset eivät ymmärrä tekniikkaa ja ovat huonoja matematiikassa

Naiset ovat huonompia autonkuljettajia kuin miehet

Nainen tarvitsee jatkuvaa turvaa miehestä

Naiset eivät ymmärrä urheilua

Nainen on heikompi sukupuoli

Naisen kuuluu olla seksuaalisesti passiivinen

Stereotypioita miehistä

Miehet ovat vahvoja ja rohkeita

Miehet ovat hyviä johtajia

Miehet ovat älykkäämpiä kuin naiset

Miehet hallitsevat tekniikan paremmin kuin naiset ja ovat parempia matematiikassa

Miehen tulee tienata enemmän kuin naisen

Miehillä on aina jotain järkevää sanottavaa

Miehen kuuluu olla taloudellisesti riippumaton

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
eilen
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
perjantai
Paula Ruuttunen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 13
Profiilin kuvakeJediah Krajcik ja Anne Honkala liittyivät ryhmään Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 7
HLK on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 30
Vivian Rivera on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 4
MArika IDman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 30
Heli Söderqvist on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 27

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot