Torey Hayden, Pöllöpoika, Pultti-sarja, Otava 2005, alkup. The Very Worst Thing, suom. Suvi Mikkola

 

 

Onko Davidin vika, ettei hän voi asua vanhempiensa luona? Että hänellä on lukihäiriö? Entä Mab? Onko hänen syynsä, että hän on niin älykäs? Että hän on ikäistään vanhempien kanssa samalla luokalla koulussa? Eikä opettaja Hallowell koskaan puuttunut mihinkään. Ehkä hän ei vain pannut asioita merkille, eikä siksi tajunnut mitä tapahtui. Tai sitten hän oli niitä aikuisia, joiden mielestä "lasten pitää selvittää asiat keskenään". (s. 78)

 

En ole aiemmin tullut ajatelleeksi, että Torey Hayden kirjoittaa myös nuortenkirjoja. Vaikka tämä kirja ei vedä vertoja aikuistenkirjoille, sen sanoma varmasti menee perille. Kirjaan mahtuu kuvauksia tilanteista, joissa opettajat eivät huomaa tai ole huomaavinaan, eivätkä ymmärrä lasten julmuutta. Kun Davidin kiusaajat likistävät Davidin keskelleen ja lähtevät välitunnille, ei rehtori huomaa tilanteessa mitään kiusaamista (s. 119-120). Kuinka usein asiat voivat ulkoapäin näyttää toiselta kuin ne todellisuudessa ovat! Helpointa aikuiselle on sulkea silmänsä kiusaamiselta ja etenkin piilokiusaamiselta. Joo, mutta sä olit silti mukana. Sä seisoit siinä ja annoit niiden kiusata mua. - - Sun olisi pitänyt puolustaa mua." (s. 126)

 

Julmaa on myös se, että joskus kiusatustakin tulee kiusaaja. Joskus kaltoin kohdellusta tulee koulukiusaaja. Joskus koulukiusatusta tulee työpaikkakiusaaja. David purki pahaa oloaan eläimiin. "M-mä näytän sulle, kuka on p-pomo!" David kiljui linnulle ja potkaisi kömpelötekoista pientä pesää. Toinen munista meni rikki mukavasti risahtaen. Hän ajoi lintua takaa rinnettä alas heitellen sitä kivillä, kunnes se lopulta nousi kaartaen ilmaan ja lensi tiehensä. (s. 37) Kenelläkään ei ole oikeutta kiusata ketään minkäänlaisista olosuhteista huolimatta. Joskus kiusaamisen takaa kuitenkin löytyy jotain, mikä selittää kiusaajan käyttäytymistä... "Joskus mä toivoisin o-olevani niin kuin kaikki muutkin. Mä haluaisin olla niiden kanssa." (s. 129)

 

Yksi mielenkiintoinen seikka, jota ei varmaankaan ollut kirjoitettu kiusaamisnäkökulmasta, oli se, että David hautasi hänen ja Mabin yhteisen pöllön yksin. Se jäi kaivertamaan mieltäni. Fiksusti tehtynä David olisi haudannut pöllön yhdessä ystävättärensä kanssa, eikö niin?

Katselukerrat: 14

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

Kommentoinut Milla Tuominen 18. tammikuu 2011 11:07
Hienoja huomioita, todella osuvia lainauksia! Viedään näitä ajatuksia myös varsinaiseen lukupiirikeskusteluun. :-)

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Paula Ruuttunen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
eilen
Profiilin kuvakeJediah Krajcik ja Anne Honkala liittyivät ryhmään Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 7
HLK on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 30
Vivian Rivera on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 4
MArika IDman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 30
Heli Söderqvist on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 27
Jäsenen Minä tutkijana, minä keksijänä blogikirjoitus

Tarvikkeita ja välineitä

Hankkeen tarvike- ja välinetilauksista suuri osa saapui kasvatus- ja opetustoimeen kesäkuussa, jolloin hankekoordinaattori tarkisti kuormat ja jakoi tarvikkeet kouluittain ja esiopetukseen. Tarvikkeet saatiin myös kuljetettua kouluille ennen rehtoreiden kesälomia.…Näytä lisää
Kesä 27
Sarita Kivikko on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 22

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot