PS4 kurssin oppikirjaa odotellessani olen ryhtynyt kuuntelemaan äänikirjana Susan Seligerin teosta Stressi - myönteinen voima. Olen muutaman luvun nyt kuunnellut, ja kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Eilen suorastaan pysähdyin, kun kirjassa kerrottiin siitä, keitä vahingollinen stressi eniten haittaa. Teoksessa sanottiin, että vaikka useimmiten kuvitellaan, että vallanpitäjät ja päätöksentekijät ovat kaikista stressialttiimpia, on totuus toisenlainen. Vahingollinen stressi haittaa enemmänkin niitä, jotka joutuvat tyytymään toisten päätöksiin ja kokevat, että heidän omia päätöksiään ei huomioida. Eli tietynlainen vallattomuus liittyen omiin päätöksiin ja omaan elämänkulkuun näyttää altistavan vahingolliselle stressille. Erilaiset päättäjät puolestaan porskuttavat aika tyytyväisinä eteenpäin, koska he kokevat tervettä tyydytystä päätöksiensä vaikuttavuudesta. Tuo tyydytys puolestaan tuntuu kumoavan useita stressin haitallisia vaikutuksia.

Mitä tästä siis opimme? Vaikuta, vaikuta ja vielä kerran vaikuta! Vaikuttamalla voi vähentää haitallista stressiä, ja oma elämä on hyvä saada haltuun. Omaa elämää koskevat päätökset pitää saada tehdä itse ja omaan elämänkulkuun pitää vaikuttaa, ei saa antaa liikaa päätösvaltaa muille. Ja tähän liittyen minulla on yksi omakohtainen kokemus: Työkkärillä oli minulle, vajaakuntoiselle työvoimatoimiston asiakkaalle, suunnitteilla vaikka ja mitä - kaikkea mitä minä itse en halunnut - mutta minä päätin pitää oman pääni. Vaikka siinä oli tätiä jos toista vastaan minun sanojani, minä olin päättänyt mennä nettilukioon ja niin minä menin! Tässä sitä nyt ollaan ja kertaakaan ei ole tarvinnut katua sitä, että tein juuri niin kuin itse halusin. Päinvastoin, parempaa päätöstä en olisi voinut tehdä!

Siispä, kulkekaamme omia elämänpolkujamme - sanoi muut mitä tahansa ;)

Katselukerrat: 141

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Alvin John Ernst on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 12
James Pollard on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 8
Jäsenen Minä tutkijana, minä keksijänä blogikirjoitus

Viesntintäsuunnitelman laatiminen

Minä tutkijana, minä keksijänä-hanke on ollut käynnissä lukuvuoden 2017-2018. Kevään aikana hanketta on edistetty esittelemällä hanketta Keravan kouluissa ja suunnittelemalla kouluihin ja esiopetukseen hankittavien Fablabien sisällöt. Hankintoja on tehty ja ensimmäiset tilaukset ovat saapuneet. …Näytä lisää
Kesä 8
trustedmeds on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Touko 8
Virpi Syväoja on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 29
Juha Vänskä on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 25
Eero Markus on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 12
Mikko Kapulainen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Maalis 23

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot