Novellianalyysikirjana on Ray Bradburyn Huhtikuun noita. Osa novelleista on mielikuvituksellisia ja osa tähän maailmaan sellaisenaan sijoittuvia. Tässä niistä muutama:

Huhtikuun noita: Tämä novelli kertoo jonkinlaisesta yliluonnollisen olennon ja ihmisen välimuodosta, ehkä juuri noidasta, joka pystyy sulauttamaan mielensä muihin olentoihin ollessaan fyysisenä ruumiina muualla. Hän on romantiikannälkäinen, mutta menettäisi taikavoimansa, jos aloittaisi suhteen kuolevaisen kanssa, joten hän sulauttaa itsensä osaksi tavallista tyttöä. Tässä novellissa oli paljon harlekiinikirjamaisella tavalla yliampuvia ilmaisuja. Ehkä niiden oli tarkoitus korostaa päähenkilön yliluonnollisuutta tai hänen elämäänsä kohdistuvien rajoitusten aiheuttamaa emotionaalista turhautuneisuutta

Hedelmät kulhon pohjalla: Tämän novellin päähenkilö on juuri tappanut mielestään ärsyttävän henkilön, jonka takia hänen vaimonsa on jättänyt hänet. Murha on tapahtunut uhrin kotona eikä todistajia ole, joten päähenkilö alkaa muistella illan tapahtumia ja poistaa asunnosta sormenjälkiään sieltä minne muistaa koskeneensa. Puhdistaminen muuttuu vähitellen hysteeriseksi ja hän hankaa kaikki talon tavarat. Lukiessa minua ärsytti se, että päähenkilö ei tajua ettei hän ole koskenut niin moneen paikkaan ja että hysterian kehittymisestä pystyi jo varhain päättelemään miten lopussa tulee käymään. Minulle tuli tätä lukiessa jostain syystä mieleen elokuva Köysi.

Eräänä ajattomana keväänä: Novellin päähenkilö, 12-vuotias poika, pohtii onko hänet myrkytetty. Hän pitää vanhempiaan ja muita aikuisia vihollisinaan jotka ovat myrkyttäneet kaiken syötävän. Alussa oletin, että poika on vainoharhainen. Tuli mieleen esim. tämä vanha nettihupailu: http://homokaasu.org/pages.gas?4 Sittemmin kävi ilmi, että kyse on ikäkriisistä ja hän on ahdistunut, koska joutuu kohta osaksi aikuisten maailmaa ja pitää ruokaa mýrkkynä koska se edesauttaa kasvamista. Tämä oli ehkäpä näistä mukavin novelli, alun vainoharhaisen tunnelman takia. Voisin kirjoittaa vainoharhailusta yhtenä todellisuuspaon muotona joskus.

Bradbury kuvailee asioita tiheämmin kuin olen tottunut, kuvailuryppäinä, varsinkin ensimmäisessä novellissa. Johtuukohan se siitä, etten ole aiemmin juuri lukenut novelleja vaan romaaneja ja romaaneissa on enemmän aikaa tiputella tietoa ympäristöstä, kun taas novellissa käsitys ympäristöstä, jos sen haluaa antaa, pitää tehdä nopeammin.. Novelliformaatti ei ole todelisuuspaon harrastamisen kannalta paras mahdollinen, koska se on niin lyhyt, ettei kunnollista 'toista maailmaa' tai tämän maailman näkemistä jollain jännittävällä tai kiinnostavalla tavalla muuntuneena, ehdi luoda eikä juontakaan tai henkilöhahmojen kuvausta ehdi olla kovin paljon. Tunnelma, retoriset keinot ja käsillä oleva hetki korostuvat.

Jatkan kokoelmasta seuraavassa bloggauksessa..

Katselukerrat: 1177

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

Kommentoinut Milla Tuominen 1. syyskuu 2011 11:02
Juuri tuo on romaani- ja novellitekstien olennainen ero. Jos halutaan vetää mutkat suoriksi, voidaan sanoa, että romaania kirjoitetaan pituussuunnassa, novellia syvyyssuunnassa, vaikka aivan näin yksinkertainenhan ero ei ole. Koska novellissa on paljon vähemmän tilaa kerronnalle, tekstissä korostuukin se, mitä ei kerrota: rivien välissä kerrottu ja aukot kerronnassa.

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

trustedmeds on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Touko 8
Virpi Syväoja on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 29
Juha Vänskä on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 25
Eero Markus on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 12
Mikko Kapulainen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Maalis 23
Anu Koskela on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Tammi 22
Anna Konsin on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Tammi 13
noora alsalman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Joulu 22, 2017

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot