Hieman taustatietoa asiasta. Harrastan kesäisin hiekan lapioimista vesiränniin siinä toivossa, että siellä olisi joku keltainen hippura tai korukivi joukossa. Itse en ole innostunut kilpailemaan, mutta laji on hauska sivusta seurattunakin. Kilpailussa on kaikilla sarjan osanottajilla saman verran hiekkaa ämpärissä ja yhtä monta hiekkaan upotettua kultahippua. Sijoituksen ratkaisee aika ja löydettyjen hippujen lukumäärä.

Tämä juttu on kirjoitetu elokuussa 2012 ja ilmestyy aikanaan myös Lapin kullanhuuhtojain liiton julkaisussa nimeltä Prospäkkäri. Tästä versiosta olen poistanut henkilöiden nimet. Odotin sen olevan jo joulun alla ilmestyneessä viime vuoden viimeisessä numerossa.

 

Kolmannen kerran järjestettyjä Kutturan kullanhuuhdontakisoja voidaan kutsua jo perinteisiksi. Tunnelma oli korkealla ja väkeä liikkui Kutturan tien varressa  sijaitsevan Kultakioskin tontilla heinäkuisena päivänä aivan ruuhkaksi asti vaikka ajoittainen sade vähän yritti latistaa mielialoja. Kultakioskin antimet maistuivat ja sisällä kioskissa oli ajoittain tungosta. Koko perheen tapahtumaan riitti Lapin jokivarressa kesäkotiaan pitäviä kultakärpäsen puraisemia ihmisiä sankoin joukoin.

Vuoden 2012 kisajärjestelyistä vastasi tunnetun melkein "elinkautisen" kullanhuhtojan koolle kutsuma tiimi. Järjestelyistä vastasivat aikaisemmin nyt jo ansiotyöstä eläkkeelle jäänyt pariakunta, keiden ideoimia kaivajien luo tuotuja kisoja tämän vuotinen tiimi jatkaa. Kisasta vastaava henkilö oli kutsunut mukaan järjestelyihin myös kokeneen kisajärjestäjä organisaation Zetorin, Lapin kullanhuuhtojain liiton ja lukuisan joukon vapaaehtoisia.  Kisoista mahdollisesti tuleva tuotto luovutetaan Inarin kultamieskodille, tarkemmin sen asukasyhdistykselle. 

Koko kultakansan kesätapahtuma on löytänyt paikkansa.  Lauantaina 21.7.2012 järjestetty kisatapahtuma oli hyvin lämminhenkinen ja huumoria riitti niin osallistujien kesken kuin yleisössä.

Ilmoittautumiskojulla oli aika-ajoin oikein ruuhkaa. Osallistujien yhteenlaskettu starttien määrä alkukilpailuineen ja välierineen hipoi kahtasataa.

Vaskaajilla oli vauhtia, parhaiden selvittäessä hippunsa hiekan seasta noin minuutissa. Vesi lensi ja ympäristö kastui. Varusteina tarvittiin vaskoolin lisäksi ainakin kumisaappaat ja osa varustautui tapahtuman vaatimaan suojavaatetukseen.  Liika hätäily eli hipun hukkaus kostautui sääntöjen mukaisena aikasakkona, joka pudotti kilpailijan kauas kärjestä.

Nuorimmat lasten sarjan kilpailijoista jaksoivat hädin tuskin kannatella vaskoolia vanhimpien osallistujien lähennellessä vanhuusikää, mikä se rautaisella kullankaivajalla onkaan, emmehän me tunnusta olevamme vanhoja.

Suosituin kilpailuväline oli perinnevaskooli, kilpailusarja missä ikä- ja sukupuolieroja ei tunnetta. Kilpailuvälineenä tässä sarjassa on perinteinen sileä peltivaskooli, Eastwing. Miesten ja naisten sarjojen osallistujamäärät hipoivat lukumäärässä aivan lähellä. Näiden sarjojen lisäksi kilpailtiin veteraaneissa, siis siihen kultaiseen ikään ehtineiden sarjassa, missä ei sukupuolieroja myöskään tunneta sekä nuorten eli kaksitoistavuotiaiden sarjassa. Lapset ja nuoret kisaavat tytöt ja pojat samassa sarjassa. Lajin luonne on sellainen, että siinä ei ratkaise voima vaan taito ja näppäryys, mitä molempia löytyy kaikilta.

Ilahduttavaa oli lasten ja nuorten suuri osuus kilpailijoista. Isoisä tai isoäiti lapsenlapsen kanssa on tuttu näky muuallakin erämaan laidoilla kuin kisapaikalla. Vanhemmat ottavat lapset lomanviettoon mukaan pelkäämättä Lapin karuja oloja. Kilpavaskaaja kolmessa polvessa ei ole kultamailla harvinaisuus. Lasten iloisia ilmeitä kilpailun tuoksinassa seuratessa tuli oikein hyvälle tuulelle.

Kisaorganisaatio toimi sujuvasti hurtilla huumorilla. Talkooväkeä oli mukana kiitettävän paljon. Hippukultaa kisassa käytettiin vajaa kuusikymmentä grammaa, mistä kasassa oli 10.31g lisättynä edellisten kisojen hukatuilla hipuilla. Kilpailupalkinnot olivat muhkeimmat lapsilla ja lasten sarjan kaikki osallistujat palkittiin. Aikuisten parhaat saivat tyytyä kilpailun järjestäjän suunnittelemiin ja lappalaisesta haapapuusta tekemiin medaljonkeihin.

Jauhiainen kertoo jatkavansa perinnettä pitämällä kisat niiden alkuperäisessä ympäristössä viihtyisänä kultakansan kesätapahtumana. Kilpailun osallistumiskynnys pidetään matalana myös edullisten osallistumismaksujen, hyvien palkintojen ja luonnollisen ympäristön avulla.

Tulevina vuosina tiimi aikoo satsata myös arpajaisin tämän kesän tapaan, eli hyvillä palkinnoilla.  Pääpalkintona arpajaisissa oli mönkijä, mikä matkasi Kuivakurulle.

Järjestäjät haluavat lausua suurkiitokset kaikille mukana olleille ja kiittää sydämestään ennen kaikkea talkooväkeä ja kisan tukijoita. Ilman hyviä yhteistyökumppaneita tällaiset tapahtumat olisivat hankalampia järjestää. 

En ole ollenkaan harmissani, vaikka joku saisi tästä jutusta kultakärpäsen pureman. Tosin montulla se homma on enenmmän hiekan lapioimista.

Katselukerrat: 348

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Kimi Hämäläinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 6
Louise Grady on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 3
Steve Brandidge on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 24
Inari Gebhard tykkäsi jäsenen Inari Gebhard tapahtumasta Laulunopetusta syksy 2018
Elo 22
Inari Gebhard kommentoi jäsenen Inari Gebhard tapahtumaa Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna
"Laulunopetusta syksy 2018 Pukinmäen Taidetalo LAULUA KAIKENIKÄISILLE. Unikkotie 4. PukinmäkiVoit myös itse koota haluamasi pien - perhe - vanhempi ja lapsiryhmän.Kysele vaihtoehtoja inari.gebhard@gmail.com LAULURYHMÄ…"
Elo 22
Inari Gebhard julkaisi tapahtuman

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna / Hyvinkää

2. syyskuu 2018 18 - 15. joulukuu 2018 19
LAULUNOPETUSTA HELSINKI-HYVINKÄÄ-HÄMEENLINNAOlen esiintyvä taiteilija ja laulupedagogi . opetukseni : 2018Pukinmäen Taidetalo, Bel Canton ystävät ry, Helsinki, Hyvinkää, HämeenlinnaJos haluat laulunopetusta, voit ottaa suoraan yhteyttä Inariin.Tässä YHTEYSTIETONI:Inari.Gebhard@gmail.comtel. 0405512808Inari Gebhardin ohjaama ohjelmisto kattaa monia kielialueita, Tyylilajit ovat ulottuneet oopperasta, liedistä ja kirkkomusiikista kansanlauluihin, operettiin, musikaaliin, näytelmä- ja…Näytä lisää
Elo 22
Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 19
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 17

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot