Generaattori eli sähkögeneraattori, muuttaa mekaanisen erergian sähköksi.

Yksinkertaisimmillaan generaattori on sähköjohtimista muodostettu silmukka jota pyöritetään mangneettikentässä, tai mangneettia pyöritetetään silmukan ympärillä.

Tämä synnyttää johtimeen sähkövirran. Siitä energia ei häviä, vaan se muuttaa muotoaan energiamuodosta toiseen. Generaattorissa muuttuu liike-erergia sähköenergiaksi.

Generaattorissa on kaksi osaa, jotka muuttavat liike-energian sähköksi. Toinen on pyörijä eli roottori ja toinen seisoja eli staattori. Eri generaattori tyypeistä riippuu, kuinka osat ovat magnetoitu ja muodostuuko käyttövirta staattorilla vai roottorilla.
Staattori on rautalevyistä koostuva levypakka jossa on urat, ne estävät energiahävikin muodostumisen.
Yksinkertaisessa generaattorissa on kestomangneetti joka on ympäröity staattorilla.

Staattorin uriin kierretään käämi, ja pyörittäessä magneettista roottoria staattorin sisällä, staattorin käämeihin indusoituu sähkövirta.

Verrkosähkön tuottamiseen käytettään tahtigeneraattoreita. Vaihtosähkön taajuus on 50 tai 60 Hz ja sen on oltava tarkka, jotta sähköä käyttävät koneet, eivät vioittuisi.
Autoissa oleva tasasähkö tuotetaan vaihtovirta generaattoreilla (laturi). Sähkö tasasuunnataan diodin avulla. Akku varastoi autossa sähköenergiaa, näin ollen tuotannon ja kulutuksen ei tarvitse olla samassa suhteessa.

Sähköverkossa sähkön tulee olla kulutuksen ja tuoton tasapainossa jatkuvasti. Tämän vuosi voimalaitoksissa tuotetaan sähkö pääsääntöisesti vierasmangnetoiduilla tahtigeneraattoreilla, ja niissä on automaattinen jännitteen säätö. Kuvia eri generaattoreista ja siitä, minkälainen on levypakka ilman käämejä voi katsoa seuraavasta
linkistä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Generaattori

Kuinka generaattori synnyttää sähköä, seuraava esimerkki selventää yksinkertaisemmillaan asian.

Polkupyörän dynamo on generaattori. Polkupyörää poljettaessa dynamo polkupyörässä hankaa etupyörän rengasta, näin syntyy liike-energiaa, joka muuttuu sähköksi ja siirtyy polkupyörässä olevaan lamppuun. Joka sitten valaisee pyöräilijää. Sähkölamppu saadaan hehkumaan valoa.

Sähkövirta synnyttää mangneettikentän.
Sähkömangneettinen induktio on fysiikan perusilmiö., joka perustuu mangneettivuon muutokseen.
Ulkoisessa muuttuvassa mangneettikentässä olevaan johdinsilmukkaan indusoituu sähkömotorinen voima, jonka suuruus on yhtä suuri kuin silmukan lävistävän mangneettivuon muutosnopeus.

Tässä kaavassa näkyy, että e on indusoituva sähkömotorinen voima eli jännite ja on silmukan lävistävä magnettivuo. Ohessa kaava. e=-{d\over dt}\Phi, Selvemmin löytyy täältä. http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6magneettinen_induktio

Sähkömangnettisessa induktiossa muuttuva mangneettikenttä aiheuttaa jännitteen, josta seuraa virtaa.
Verkkovirran jatkuva suunnan muuttuminen johtuu erilaisesta tuotantotavasta.

Sähkömangnettiisesta induktiosta kiinnostuneille on seuraavssa linkissä runsaasti lisätietoa, jota kannattaa tutkia asian tarkentamiseksi.

http://www.edu.helsinki.fi/malu/kirjasto/mbl/sahko/induktio.htm

Näin ollen olemme saaneet selville, miten generaattori saa sähkön muodostettua? Olemme tutustuneet fysiikan perusilmiöön sähkömangneettinen induktio.

Katselukerrat: 92

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Sarita Kivikko on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
10 tuntia sitten
Heidi Dayne Hanson on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
eilen
Alvin John Ernst on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 12
James Pollard on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 8
Jäsenen Minä tutkijana, minä keksijänä blogikirjoitus

Viesntintäsuunnitelman laatiminen

Minä tutkijana, minä keksijänä-hanke on ollut käynnissä lukuvuoden 2017-2018. Kevään aikana hanketta on edistetty esittelemällä hanketta Keravan kouluissa ja suunnittelemalla kouluihin ja esiopetukseen hankittavien Fablabien sisällöt. Hankintoja on tehty ja ensimmäiset tilaukset ovat saapuneet. …Näytä lisää
Kesä 8
trustedmeds on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Touko 8
Virpi Syväoja on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 29
Juha Vänskä on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 25

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot