Generaattori eli sähkögeneraattori, muuttaa mekaanisen erergian sähköksi.

Yksinkertaisimmillaan generaattori on sähköjohtimista muodostettu silmukka jota pyöritetään mangneettikentässä, tai mangneettia pyöritetetään silmukan ympärillä.

Tämä synnyttää johtimeen sähkövirran. Siitä energia ei häviä, vaan se muuttaa muotoaan energiamuodosta toiseen. Generaattorissa muuttuu liike-erergia sähköenergiaksi.

Generaattorissa on kaksi osaa, jotka muuttavat liike-energian sähköksi. Toinen on pyörijä eli roottori ja toinen seisoja eli staattori. Eri generaattori tyypeistä riippuu, kuinka osat ovat magnetoitu ja muodostuuko käyttövirta staattorilla vai roottorilla.
Staattori on rautalevyistä koostuva levypakka jossa on urat, ne estävät energiahävikin muodostumisen.
Yksinkertaisessa generaattorissa on kestomangneetti joka on ympäröity staattorilla.

Staattorin uriin kierretään käämi, ja pyörittäessä magneettista roottoria staattorin sisällä, staattorin käämeihin indusoituu sähkövirta.

Verrkosähkön tuottamiseen käytettään tahtigeneraattoreita. Vaihtosähkön taajuus on 50 tai 60 Hz ja sen on oltava tarkka, jotta sähköä käyttävät koneet, eivät vioittuisi.
Autoissa oleva tasasähkö tuotetaan vaihtovirta generaattoreilla (laturi). Sähkö tasasuunnataan diodin avulla. Akku varastoi autossa sähköenergiaa, näin ollen tuotannon ja kulutuksen ei tarvitse olla samassa suhteessa.

Sähköverkossa sähkön tulee olla kulutuksen ja tuoton tasapainossa jatkuvasti. Tämän vuosi voimalaitoksissa tuotetaan sähkö pääsääntöisesti vierasmangnetoiduilla tahtigeneraattoreilla, ja niissä on automaattinen jännitteen säätö. Kuvia eri generaattoreista ja siitä, minkälainen on levypakka ilman käämejä voi katsoa seuraavasta
linkistä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Generaattori

Kuinka generaattori synnyttää sähköä, seuraava esimerkki selventää yksinkertaisemmillaan asian.

Polkupyörän dynamo on generaattori. Polkupyörää poljettaessa dynamo polkupyörässä hankaa etupyörän rengasta, näin syntyy liike-energiaa, joka muuttuu sähköksi ja siirtyy polkupyörässä olevaan lamppuun. Joka sitten valaisee pyöräilijää. Sähkölamppu saadaan hehkumaan valoa.

Sähkövirta synnyttää mangneettikentän.
Sähkömangneettinen induktio on fysiikan perusilmiö., joka perustuu mangneettivuon muutokseen.
Ulkoisessa muuttuvassa mangneettikentässä olevaan johdinsilmukkaan indusoituu sähkömotorinen voima, jonka suuruus on yhtä suuri kuin silmukan lävistävän mangneettivuon muutosnopeus.

Tässä kaavassa näkyy, että e on indusoituva sähkömotorinen voima eli jännite ja on silmukan lävistävä magnettivuo. Ohessa kaava. e=-{d\over dt}\Phi, Selvemmin löytyy täältä. http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6magneettinen_induktio

Sähkömangnettisessa induktiossa muuttuva mangneettikenttä aiheuttaa jännitteen, josta seuraa virtaa.
Verkkovirran jatkuva suunnan muuttuminen johtuu erilaisesta tuotantotavasta.

Sähkömangnettiisesta induktiosta kiinnostuneille on seuraavssa linkissä runsaasti lisätietoa, jota kannattaa tutkia asian tarkentamiseksi.

http://www.edu.helsinki.fi/malu/kirjasto/mbl/sahko/induktio.htm

Näin ollen olemme saaneet selville, miten generaattori saa sähkön muodostettua? Olemme tutustuneet fysiikan perusilmiöön sähkömangneettinen induktio.

Katselukerrat: 100

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Kimi Hämäläinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 6
Louise Grady on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 3
Steve Brandidge on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 24
Inari Gebhard tykkäsi jäsenen Inari Gebhard tapahtumasta Laulunopetusta syksy 2018
Elo 22
Inari Gebhard kommentoi jäsenen Inari Gebhard tapahtumaa Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna
"Laulunopetusta syksy 2018 Pukinmäen Taidetalo LAULUA KAIKENIKÄISILLE. Unikkotie 4. PukinmäkiVoit myös itse koota haluamasi pien - perhe - vanhempi ja lapsiryhmän.Kysele vaihtoehtoja inari.gebhard@gmail.com LAULURYHMÄ…"
Elo 22
Inari Gebhard julkaisi tapahtuman

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna / Hyvinkää

2. syyskuu 2018 18 - 15. joulukuu 2018 19
LAULUNOPETUSTA HELSINKI-HYVINKÄÄ-HÄMEENLINNAOlen esiintyvä taiteilija ja laulupedagogi . opetukseni : 2018Pukinmäen Taidetalo, Bel Canton ystävät ry, Helsinki, Hyvinkää, HämeenlinnaJos haluat laulunopetusta, voit ottaa suoraan yhteyttä Inariin.Tässä YHTEYSTIETONI:Inari.Gebhard@gmail.comtel. 0405512808Inari Gebhardin ohjaama ohjelmisto kattaa monia kielialueita, Tyylilajit ovat ulottuneet oopperasta, liedistä ja kirkkomusiikista kansanlauluihin, operettiin, musikaaliin, näytelmä- ja…Näytä lisää
Elo 22
Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 19
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 17

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot