Ajattelin ottaa tuotokseksi sen mitä minä olen ja mitä tunnen. Kuinka vahvasti vanhempi elää ja tuntee lastensa rinnalla, jopa elää niiden kautta. Pitääkö elämässä sitten aina olla 'sitä jotain',  jonka kautta olla, elää ja tuntea. Itsessäni on tunne, että olen saanut ja oppia minuudesta paljon uutta lasteni ja erityisesti heidän harrastusten vuoksi. Joskus sitä säikähtää, kuinka paljon jokin tapahtuma herättää tunteita. Erityisesti näitä tunteikkaita tilanteita on tullut lasten joukkuepelien kautta.

Nyt kun mietin kuluneita vuosia taaksepäin, en olisi voinut aavistaakaan mitä on minulle tuonut. Ajattelinkin, että voisin pitää asiasta puheen junnujoukkueen vanhemmille. Heistä monikaan ei arvaa mihin tunteiden myllerrykseen vielä joutuvat, kun nyt ensimmäistä kertaa lähtee tutustumaan joukkueeseen. Voin luvata, että tunneskaala on laaja.

***

Olen miettinyt puheen pohjan suunnitelmaa.

 

Aihe: Vanhempien tunteet pelikentän laidalla (?? – voi vielä muuttua)

Tavoite: Yritän saada kuulijat ymmärtämään, että kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta kaikkea ei tarvitse näyttää julkisesti (vanhemmat luo pitkälti ilmapiiriä).

Päämäärä: Saada vanhemmat arvostamaan muita vanhempia ja pelaajia sekä suoda lapsille ja nuorille pelirauha.

 

Avainsanoja:

-          tunteet: ilo, suru, pettymys

-          kannustus

-          kielenkäyttö

-          kansalliset pelit (arvosta joukkuetta)

-          kansainväliset pelit (arvosta suomalaisuutta)

-          joukkuehenki

-          pelirauha

***

hitaasti homma etenee

Olen suunnitellut hieman pientä kyselyä vanhemmille, joiden lapset pelaavat joukkuepeliä. Yritän pohtia mahdollisimman yksinkertaisia kysymyksiä, jotta niiden vastaaminen ei veisi liikaa aikaa ja saisin tarvittavan määrän (en tiedä vielä paljon se on) vastauksia. Kysymyksiä lähden muodostamaan aiheen ”kuinka aikuinen hallitsee tunteet katsomossa”. Urheilussa olisi tärkeä muistaa, että se on lapsia / nuoria varten.

Olen lukenut myös Nuori Suomi –järjestön materiaalia, jonka avulla yritän saada lisätietoa siitä mitä myös ammatti-ihmiset sanovat tunteiden hallinnasta.

Katselukerrat: 83

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

Kommentoinut Milla Lappalainen 24. syyskuu 2012 16:56

Lopputeksti ja puhe tuli valmiiksi. Nyt vain esiintymään =)

Kommentoinut Milla Lappalainen 11. syyskuu 2012 06:32

Tarkistinkin tehtävänannon ja pituus alkaakin olla riittävä 3-4 liuskaa, huh =) Nyt siis pääsen viimeistelemään sitä eikä pituutta tarvitse lisätä. Oikoluku onkin aina tärkeä. Lisäksi minulta puuttuu vielä lopetusteksti, mutta se toivottavasti tulee helposti.

Kommentoinut Milla Lappalainen 11. syyskuu 2012 06:27

Puhe on nyt alustavasti luonnostelu, mutta pituutta sillä ei ole vielä vaadittavaa 4-5 liuskaa. Ajattelin tänään tulostaa sen paperille ja lukea sitä läpi niin, että huomaan virheet ja saan toivottavasti ideoita sen jatkamiseen niin ettei se tuntuisi pelkältä toistolta. Onneksi puheessa saa ja pitääkin olla toistoja Äidinkielen käsikirjan mukaan, mutta haasteellista on se kuinka ne saa hyvällä tavalla mukaan. 

Jos esittäisin tämän oikeasti, niin yrittäisin löytää joitain valokuvia taustalle. Itse en ole kuitenkaan paljoa kuvia peleistä ottanut. Ajattelen sen usein tuovan huonoa onnea.. =)

Kommentoinut Milla Lappalainen 9. syyskuu 2012 07:32

Viikolla luin taasen uudelleen Äidinkielen ja kirjallisuuden käsikirjasta kuinka puheen kuuluisi edetä ja mitä kielellisiä tehokeinoja puheen pitoon liittyy. Sisällön rakenne puheessa on aloitus 10%, keskiosa 85% ja loppuosa 5%. Puheessa olisi hyvä olla kolme tai enintää 4 pääkohtaa, tähän olen saanut tuteet, minuus ja suomalaisuus. Lisäksi mahdollisesti jatkan jotain vielä joukkuehengestä, jos en saa muuten puheelle tarpeeksi pituutta. Muotoilin nämä seuraavanlaisiksi virkkeiksi.

1) Miksi vanhempi tuntee niin voimakkaasti lapsen kautta?

2) Kuinka voisin tuntea itseni paremmin

Tämä kyllä liittyy puheessa vahvasti tunteisiin, mutta katsotaan saanko muotoiltua puhetta lisää, kunhain saisin kirjotettua alustavan puheen puhtaaksi. Tai sitten teen oman kohdan suomalaisuudesta / kansainvälisistä peleistä.

3) Suomalaisuus, Suomettaren artikkeli-> kirjallisuus urheilussa ja suomen kieli

Muita ohjeita puheen pitämiseen, joita kirjailin ylös oli, että voi käyttä tilastoja, sitaatteja, vertailuja, esimerkkejä, kuvauksia ja kertomuksia. Näitä olenkin jo jonkin verran hyödyntänyt, mutta mahdollisesti niitä tulee vielä lisää.

Puhe pitää loppua selkeästi: napakka / selkeä päätös. Lopun voi aloittaa esim. sanomalla: "Lopuksi siis muistutan vielä... "

Kommentoinut Milla Lappalainen 3. syyskuu 2012 19:22

Aloin kirjottamaan puheen luonnostelua nyt jo avattuun google dokkariin, muutin sen nimeksi 'Itsenäisyyspäivän puhe' Jatkossa kirjoittelen tänne puheen luonnostelua, ehkä siitä joskus tulee valmiskin.

https://docs.google.com/document/d/1hRcwODeoLUu1iIFPiYHJ5HlIkRO-FIj...TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Kimi Hämäläinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 6
Louise Grady on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 3
Steve Brandidge on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 24
Inari Gebhard tykkäsi jäsenen Inari Gebhard tapahtumasta Laulunopetusta syksy 2018
Elo 22
Inari Gebhard kommentoi jäsenen Inari Gebhard tapahtumaa Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna
"Laulunopetusta syksy 2018 Pukinmäen Taidetalo LAULUA KAIKENIKÄISILLE. Unikkotie 4. PukinmäkiVoit myös itse koota haluamasi pien - perhe - vanhempi ja lapsiryhmän.Kysele vaihtoehtoja inari.gebhard@gmail.com LAULURYHMÄ…"
Elo 22
Inari Gebhard julkaisi tapahtuman

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna / Hyvinkää

2. syyskuu 2018 18 - 15. joulukuu 2018 19
LAULUNOPETUSTA HELSINKI-HYVINKÄÄ-HÄMEENLINNAOlen esiintyvä taiteilija ja laulupedagogi . opetukseni : 2018Pukinmäen Taidetalo, Bel Canton ystävät ry, Helsinki, Hyvinkää, HämeenlinnaJos haluat laulunopetusta, voit ottaa suoraan yhteyttä Inariin.Tässä YHTEYSTIETONI:Inari.Gebhard@gmail.comtel. 0405512808Inari Gebhardin ohjaama ohjelmisto kattaa monia kielialueita, Tyylilajit ovat ulottuneet oopperasta, liedistä ja kirkkomusiikista kansanlauluihin, operettiin, musikaaliin, näytelmä- ja…Näytä lisää
Elo 22
Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 19
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 17

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot