Kuntaliitosten hurmaa

Forssan Lehti, nro. 40, 12.2.2012

Kuntaliitosasiat puhututtavat nyt, kun presidenttiä ei tarvitse valita seuraavaan kuuteen vuoteen.

”Meidän kuntajärjestelmämme on hyvä malli, mutta näin ei voida jatkaa. Rakenteita on vahvistettava, muutoin kuntien asukkaiden eriytyminen vain jatkuu. Ellei tässä onnistuta, joudumme järjestelmään, jossa kunnat eivät järjestä palveluja.” Kuntaministeri Henna Virkkunen Kunta-lehdessä

Viikkojen odotusajan jälkeen sain tuloihini liittyvän päätöksen. Sitä seurasi kirje, jossa verokarhu söisi 50 % tuloistani, ellen toimittaisi maksajalle verotietojani. Nämä postit tulivat tietysti sillä aikaa, kun olin matkoilla, mutta heti kotiuduttuani päätin hoitaa hommat. En missään tapauksessa aio antaa verokarhun popsia puolia pienistä tuloistani! Niinpä lähdin heti perjantaina naapurikuntaan. (Sanottakoon, että täällä meillä ei enää ole verotoimistoa, ei myöskään Kelaa. Palvelun laadun takaamiseksi toimipisteet on yhdistetty naapurin kanssa.) Pakkasta ei ollut kuin parikymmentä astetta kun tarvoin ne muutamat sadat metrit parkkipaikalta veroviraston ovelle – vain todetakseni, että virasto on auki vain maanantaisin ja tiistaisin, kuusi tuntia kumpanakin päivänä. Jahah, no yritänpä heti maanantaina uudelleen.

Jos Virkkusen malli toteutuisi, tietäisi se hienoja tilastoja. Jokaisesta kaupungista löytyisi kaikki tarpeellinen: terveyskeskus, sairaala, vero- ym. virastot, ruokakaupat, postipalvelut, Matkahuolto… Joissain kaupungeissa palveluita olisi useita, esimerkiksi viisi terveyskeskusta tai kaksi jättikokoista Prismaa. Tietysti tilastoista olisi karsittava pois pitenevät koulumatkat ja -kuljetukset, koulujen suurenevat luokkakoot, sekä pöyristyttävän pitkät matkat lähimpiin terveyskeskuksiin tai postiin.

Pakinassaan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila mainostaa keskiviikkoa 8.2. yhdeksi tämän vuosikymmenen mustimmista päivistä. Lainaan tähän pätkän hänen tekstistään:

Onko ideologisesti värittyneempää tapahtumaa kuin tämä kuntauudistus nähty Suomen politiikassa vuosikymmeniin? Pitänee mennä 1960-luvulle, jolloin Suomen maaseutua tyhjennettiin poliittisin päätöksin oikein urakalla. Uudistuksen suurin virhe on salassa tapahtunut valmistelu - -. Ainuttakaan asiantuntijaselvitystä ei ole tehtynä siitä, mitä suunniteltu kuntarajojen siirto merkitsee palvelutuotannolle. Pelkkä hokema vahvoista peruskunnista ei ratkaise mitään.

Uudistus merkitsee yli 7000 kunnanvaltuutetun poistumista päätöksenteosta. Nykyisin kunnanvaltuutettuja on 10 000. Tämäkin kertoo karua kieltään siitä, miten reuna-alueiden edunvalvojia ei enää ole uusissa suurkunnissa. Se romuttaa lähidemokratian ja lähipalvelut.

Virkkusen kuntakartta ei toteudu koskaan ilman kovaa pakkoa. SDP on sanoutunut kuntien pakkoliitoksista irti. Sen sijaan pääministeri Kataisen keinovalikoimassa ne ovat mukana. Keskusta ei ole koskaan hyväksynyt kuntien pakkoliitoksia - -.

Meilläkin täällä kunnanvaltuutetuista suurin osa tulisi yhdeltä paikkakunnalta muiden jäädessä auttamattomasti ”oppositioon”. Käytännössä siis yksi alue määräisi, millä tavalla muissa toimitaan. Onko ”Suomen syöksy suohon alkanut”, niin kuin Taisto Levo väittää?

Uutta kuntauudistusta ollaan tekemässä, vaikka sen vaikutuksista ihmisten elämään ei tiedetä ministeritasollakaan Suomessa tuon taivaallista. Eriarvostava suunnitelma ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon ja sitä vastustavat monet asiantuntijat ja kuntalaisten suuri joukko. - -

Kuntaliitoksilla ei koskaan ajeta tasa-arvoa. Vaan mitä suurimmassa määrin eriarvoisuutta, joka tullaan huomaamaan, jos ei nyt heti, niin varmasti 10–15 vuoden päästä. Liitokset eivät aja pienen ihmisen asiaa. Ja varmin tapa autioittaa elävä maaseutu on siis kuntaliitokset.

En ole vielä keksinyt yhtään hyvää selitystä kuntaliitoksille. Jos joku on, niin tietoa kehiin!

Katselukerrat: 82

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
10 tuntia sitten
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
perjantai
Paula Ruuttunen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 13
Profiilin kuvakeJediah Krajcik ja Anne Honkala liittyivät ryhmään Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 7
HLK on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 30
Vivian Rivera on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 4
MArika IDman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 30
Heli Söderqvist on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 27

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot