Sanottua

Forssan Lehti, nro. 28, 31.1.2012

”Suomalaisen äänioikeuden syvin olemus on vapaudessa äänestää tai olla äänestämättä. Molemmat ovat poliittisia tekoja, joihin kansalaisilla on täysi oikeus.” Politiikan tutkimusprofessori Vilho Harle Satakunnan Kansassa

Tähänkö kiteytyy (ja käytännössä usein myös rajoittuu) poliittinen valtamme? Mihin äänestämällä todella voi vaikuttaa?

Se on vallan mainio juttu, että kaikki äänet ovat yhtä arvokkaita. Isovatsaisen herran ääni ei kuulu yhtään sen kauemmaksi kuin hintelän hiipparinkaan. Lahjuksilla voi toki ostaa toisten ääniä, mutta siitä ei nyt ole kysymys. Minä äänestän, sinä äänestät, hän äänestää = me äänestämme. Vai ajattelitko jättää äänestämättä? Minä ajattelin, mutta vain tällä kertaa = te äänestätte. Tai jos sinäkään et äänestä = he äänestävät.

Poliittista uraa suunnittelevien on usein vaikea saada tarpeeksi ääniä. Kuka nyt ventovierasta tyyppiä äänestäisi, kun entisissäkin on jo kestäminen? Kuka haluaisi uudet tyypit päättämään maan asioista, kun entisetkin osaavat munata?

Se, jätänkö äänestämättä vai en, ei välttämättä ole suurikaan poliittinen teko. Presidentti valitaan, eduskunta vaihtuu toiseen jne. vaikka en panisi rikkaa ristiin asian hyväksi. Toisaalta äänistä yhdessä kertyy suuri lappupino (Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen…) niin kuin muurahaisten raahaamista neulasista keko. Olisiko Kekkosestakaan tullut presidenttiä, elleivät hänen kannattajansa olisi vaivautuneet äänestämään? Kysynpähän vaan.

Katselukerrat: 146

Kommentti

Sinun tulee olla Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus

Kommentoinut Katja Perttilä 7. helmikuu 2012 13:53

Tätä mietin juuri aikaisemminkin. Sanoinkin yhdelle tutulle, että jos ei ehdokasta löydy, vien uurnaan mielummin tyhjän lapun, kun jätän äänestämättä.

Hauska oli toi lappu: "VALITSE NY NÄISTÄ". :)

Onko se muuten tosiaan niin, että jos laittaa muutakin tekstiä/kuvan, kun ehdokkaan numeron, niin se on hylky? Toivottavasti ei moni sotkenut numeron lisäksi lappua, menee äänet hukkaan.

Kommentoinut Pauliina Jalonen 7. helmikuu 2012 13:00

Hyvä pointti Suskulta toi äänestysaktiivisuuden merkitys,

Sotken nyt Suskun mediaseurantaa linkkaamalla Hesarin kirjoitukseen presidentinvaalien hylätyistä äänistä, joita oli enemmän kuin koskaan aiemmin. Oletteko samaa mieltä vaalipiirilautakunnan sihteerin kanssa siitä, mistä se kertoo. Ja noihin protestiääniin on laitettu aikaa, kun niiden toteutusta katsoo.

Kommentoinut Tanja T 1. helmikuu 2012 12:26

Katja, minulle tulee tuosta äänestämättä jättämisestä ja tyhjästä lapusta mieleen se, että äänestämättä jättäminen on enemmän tulkinnanvaraista kuin tyhjän lapun vieminen uurnaan. Monet ihmiset jättävät äänestämättä, mutta senkin takana voi olla monia eri syitä: ei haluta äänestää, ei löydy sopivaa ehdokasta, ei kiinnosta, ei ehdi paikalle tai muuta vastaavaa. Äänestyspaikalle saapuminen ja tyhjän lapun jättäminen ei taas oikein jätä varaa tulkinnalle.

Kommentoinut Nupe 1. helmikuu 2012 09:41

Äänetämättä jättäminen on kannanotto. Jos sotkee, kirjoittaa jotain muuta vaalilippuun kuin edokaan numeron, se on rotesti. Puhdas vaalilippu on avoin kaikille. 

Kommentoinut Katja Perttilä 31. tammikuu 2012 22:01

Eihän se yhden ihmisen ääni mitään vaikuta, mutta on se halpa hinta siitä, että saa rutista ja valittaa "luvalla" :)

Kumpikohan on selkeämpi "poliittinen" teko, viedä tyhjä lappu uurnaan vai jättää äänestämättä? Ajattelisin jotenkin niin, että äänestämättä jättäminen on harvemmin poliittinen teko ja tyhjä ääni kertoo, ettei sopivaa ehdokasta löytynyt.

Kommentoinut Hilkka Pohjonen 31. tammikuu 2012 21:24

Pekka-maikka, kiitos vinkistä!

Olinkin jo ehtinyt miettiä mistä ihmeestä lopputyötä voisi alkaa kyhätä.

Kommentoinut Pekka Niemi 31. tammikuu 2012 21:08

En malta olla YH1-opena sanomatta, että tästä äänestyksen mielekkyydestä ja äänestystaktiikoista saisi myös hyvän lopputyöaiheen YH1 -kurssille. Esimerkiksi nämä presidentinivaalit tarjoavat hyvää tutkimusmateriaalia.

Moni kysyy joskus itseltään: miksi äänestää? Vanha kansansanonta kuuluu: Jos ei äänestä, ei kannata valittaa päättäjien päätöksistä. Siinä on kyllä vinha perä.

Kommentoinut Hilkka Pohjonen 31. tammikuu 2012 20:44

Minua kummastuttaa äänestäjäjoukko joka vaihtaa puolta vaalista toiseen. Onko se jokin voittamisen illuusio että peesataan todennäköisintä valituksi tulevaa äänestämällä näissä vaaleissa tätä laitaa ja seuraavissa toista? Verrannollista että kannattaisi seuraavissa kisoissa muuta kuin Suomea kun se ei ole ennakkosuosikki.

Suskun pohdinnasta tulee mieleeni kuinka hämääviä epävarmoille tai uusille äänioikeutetuille ovat  kommentit: "Suomen eduskunnan, valtioneuvoston tai presidentin valitseminen on turhaa, kun kaikki kuitenkin päätetään EU:ssa" tai "tänne riittäisi niin ja niin pieni porukka Arkadianmäelle". Näillä spekuloinneilla vähätellään kansalaisen äänestämisen merkitystä ja jokaisen äänen samanarvoisuutta.

Kommentoinut Susku 31. tammikuu 2012 16:00

Sitä jäinkin miettimään, että vaikka tuntuu että minun ääneni on vain yksi ääni monien joukossa eikä siksi vaikuta millään tavalla, niin entä sitten jos kaikki ajattelisivat samalla tavalla? Entä jos kukaan ei äänestäisi? Entä jos 60-70 kaikista äänioikeutetuista jättäisi äänestämättä? Entä jos vain 60-70 äänioikeutetuista äänestäisi? Eli loppujen lopuksi jokaisella äänellä on mahdollisuus vaikuttaa.

Olisihan se hienoa, jos äänestysprosentti nousisi vaikka 90 prosenttiin. Se se olisikin harvainvaltaa, jos se laskisi vaikka 20 prosenttiin. Ja jos yhden puolueen porukka päättäisi jättää äänestämättä, voidaan olla varmoja, ettei heidän porukasta kukaan pääse vaikuttajan paikalle eduskuntaan tai vielä ylemmäksi. Äänestyksessä näkyy joukkovoima vaikka välillä onkin turhauttavaa kun oma tahto ei toteudukaan.

Sen, joka ei äänestä, ei myöskään pitäisi valittaa lopputuloksesta.

Kommentoinut Aki Luostarinen 31. tammikuu 2012 12:51

Aika terävää pohdintaa äänestyksen merkityksestä. Jäin pohtimaan kohtaa, jossa sanoit: Se, jätänkö äänestämättä vai en, ei välttämättä ole suurikaan poliittinen teko. Presidentti valitaan, eduskunta vaihtuu toiseen jne. vaikka en panisi rikkaa ristiin asian hyväksi.

On totta, että päättäjät vaihtuvat, äänestettiin tai ei. Ja yksittäinen ääni on vain yksittäinen ääni monien muiden joukossa. Toisaalta, millaisia vaikutuksia äänestystulokseen on sillä, että esim. 60-70 kaikista äänioikeutetuista jättäisi äänestämättä?

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Paula Ruuttunen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
eilen
Profiilin kuvakeJediah Krajcik ja Anne Honkala liittyivät ryhmään Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 7
HLK on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 30
Vivian Rivera on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 4
MArika IDman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 30
Heli Söderqvist on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 27
Jäsenen Minä tutkijana, minä keksijänä blogikirjoitus

Tarvikkeita ja välineitä

Hankkeen tarvike- ja välinetilauksista suuri osa saapui kasvatus- ja opetustoimeen kesäkuussa, jolloin hankekoordinaattori tarkisti kuormat ja jakoi tarvikkeet kouluittain ja esiopetukseen. Tarvikkeet saatiin myös kuljetettua kouluille ennen rehtoreiden kesälomia.…Näytä lisää
Kesä 27
Sarita Kivikko on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 22

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot