MIKÄ ON ILMIÖ?

Palaa takaisin: UKK/APUA
Siirry: MIKÄ ON TUOTOS? (seur.)

 

Tässä osiossa vastaus kysymyksiin:

  • Kuulin ilmiöpohjaisesta oppimisesta. Mistä oikein on kyse?
  • Kenelle ilmiö on tarkoitettu?
  • Miten ilmiöt valitaan?
  • Kauanko ilmiöt kestävät?
  • Keltä voi kysyä apua?
  • Miksi ilmiöpohjaisesti?

 

 

 

Kuulin ilmiöpohjaisesta oppimisesta. Mistä oikein on kyse?

Katso video sivun lopusta tai alla olevat diat.

Ilmiössä emme lähde opiskelemaan asioita itsestämme ja meitä ympäröivästä maailmasta oppiaine kerrallaan, vaan lähdemme tarkastelemaan niihin liittyviä ilmiöitä sellaisenaan kuin ne ovat olemassa.

 

Ilmiössä jokainen on oppija: myös opet, pedagogit ja vetäjät. Asioita tutkitaan ja tarkastellaan yksin ja yhdessä. Ja vaikka työtään ja tutkimustaan tekisikin yksin, tietää aina että muu ilmiöporukka on apuna tarpeen tullen. Tietoa etsitään ja rakennellaan yhdessä ja asioista keskustellaan, joskus jopa väitelläänkin (muttei koskaan riidellä).

Mutta voinko osallistua vain netissä? Kyllä. Ilmiöiden pääpaikkana toimii tämä ilmiopohjaisuus.ning-sivusto. Olitpa Suomessa tai ulkomailla ja pystyitpä opiskelemaan päivisin, iltaisin tai öisin, on osallistuminen mahdollista. Netissä on tilaa ja aikaa kaikenlaisille opiskelurytmeille ja -etäisyyksille!

 

Kenelle ilmiö on tarkoitettu?

Ilmiöitä tutkimaan ja tarkastelemaan ovat tervetulleita ihan kaikki, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita ja luulevat siitä kiinnostuvansa! Olitpa sitten opiskelija, työssä käyvä, tutkija, eläkeläinen tai vaikkapa järjestöaktiivi.

Ilmiö-Ning on siis kaikille avoin paikka tutkia ja tehdä yhdessä ja yksin.

 

Miten ilmiöt valitaan?

Joka lukuvuosi tutkittavana on 5-7 ilmiötä. Yksittäiset ilmiöt liittyvät erilaisiin näkökulmiin, eräänlaisiin ihmisen ja tätä ympäröivän todellisuus osa-alueisiin.

Lukuvuoden alussa tarkastellaan minää (esim. Kuka minä olen? ja Sukupuoli(suus)), minkä jälkeen tutkimme erilaisia lähiympäristöjä, yhteisöjä ja yhteiskuntia, joihin kuulumme tai joista vain haluamme tietää lisää (esim. Kaupungit ja maisema ja Morsesta mobiiliin). Tämän jälkeen tarkasteltavat ilmiöt liittyvät kulttuuriin (esim. Kulttuurit ja kielet ja Maailman huipulla) ja luontoympäristöön (Löytöretkikunta ja Kuluttaja (in memoriam?)). Viimeisenä muttei suinkaan vähäisempänä ovat erilaiset todellisuuden "luonteeseen" ja olemukseen liittyvät ilmiöt (kuten Tieto ja totuus ja Ajattelun taidot).

Näihin näkökulmiin sijoittuvat ilmiöt valikoidaan ajankohtaisten tapahtumien, koko maailmaa polttavien kysymysten ja ongelmien sekä ilmiöihin osallistuvien omien toiveiden mukaan. Lukuvuosittain ilmiöillä on myös kattoteema, johon kyseisen lukuvuoden kaikki ilmiöt liittyvät.

Lukuvuosien 2013-2016 kattoteemat ja ilmiöt voi kurkata esim. täältä.

 

Kauanko ilmiöt kestävät?

Ilmiöt kestävät lukuvuodesta riippuen kuudesta kahdeksaan viikkoa. Lukuvuonna 2013-2014 tutkimme viittä ilmiötä, eli tutkimiselle, keskusteluille ja yhteiselle tekemiselle on aikaa n. kahdeksan viikkoa / ilmiö. 

 

Keltä voi kysyä apua?

Ilmiöissä sinua auttavat pedagogin ja ilmiön vetäjätiimin lisäksi kaikki ilmiön muutkin opiskelijat. Osa meistä on ollut ilmiöissä mukana jo useamman kerran, jolloin erilaisiin ongelmiin tai toimintapoihin on löytynyt ratkaisuja ja vinkkejä kokemuksenkin kautta. Kannattaa rohkeasti kysyä ilmiön keskustelualueella tai täällä UKK-ryhmässä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa, vaikka sanonta kuuluukin: On näppärämpää kysyä [omasta mielestä] tyhmiä kysymyksiä kuin korjata niillä vältettäviä virheitä

 

Miksi ilmiöpohjaisesti?

Eräs opiskelija sanoi, että ilmiöt avaavat maailmaan isompaa ikkunaa kuin yksittäisten kurssien opiskeleminen erillään. Jokainen voi myös ilmiöittäin valita itselleen sillä hetkellä parhaiten sopivan tarkastelunäkökulman. Onpa kuultu, että ilmiöihin jää koukkuunkin. Kuuntele ja katso, mitä Susku ja Hilkka kertoivat omista ilmiöopiskelukokemuksiin Hämeenlinnassa (opiskelijoiden osuus alkaa kohdasta 5:30).

 

Käy myös katsomassa, millaista palautetta opiskelijat ovat aiempina ilmiölukuvuosina anteneet. Mikä on onnistunut? Missä on parantamisen varaa? Mikä on ollut kivaa?

Palaa takaisin: UKK/APUA
Siirry: MIKÄ ON TUOTOS? (seur.)

 

Kommentti

Sinun tulee olla UKK / APUA:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Kimi Hämäläinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 6
Louise Grady on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 3
Steve Brandidge on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 24
Inari Gebhard tykkäsi jäsenen Inari Gebhard tapahtumasta Laulunopetusta syksy 2018
Elo 22
Inari Gebhard kommentoi jäsenen Inari Gebhard tapahtumaa Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna
"Laulunopetusta syksy 2018 Pukinmäen Taidetalo LAULUA KAIKENIKÄISILLE. Unikkotie 4. PukinmäkiVoit myös itse koota haluamasi pien - perhe - vanhempi ja lapsiryhmän.Kysele vaihtoehtoja inari.gebhard@gmail.com LAULURYHMÄ…"
Elo 22
Inari Gebhard julkaisi tapahtuman

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna / Hyvinkää

2. syyskuu 2018 18 - 15. joulukuu 2018 19
LAULUNOPETUSTA HELSINKI-HYVINKÄÄ-HÄMEENLINNAOlen esiintyvä taiteilija ja laulupedagogi . opetukseni : 2018Pukinmäen Taidetalo, Bel Canton ystävät ry, Helsinki, Hyvinkää, HämeenlinnaJos haluat laulunopetusta, voit ottaa suoraan yhteyttä Inariin.Tässä YHTEYSTIETONI:Inari.Gebhard@gmail.comtel. 0405512808Inari Gebhardin ohjaama ohjelmisto kattaa monia kielialueita, Tyylilajit ovat ulottuneet oopperasta, liedistä ja kirkkomusiikista kansanlauluihin, operettiin, musikaaliin, näytelmä- ja…Näytä lisää
Elo 22
Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 19
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 17

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot