ILMIÖN ETENEMINEN

Palaa takaisin: UKK/APUA
Siirry: ILMIÖKURSSISUORITUS (edell.) | NINGIN KÄYTÖN ALOITTAMINEN (seur.)

Tässä osiossa on vastaus seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten ilmiö käynnistyy?
  • Miten työskentely etenee?
  • Mitä ilmiön lopussa tapahtuu?

Miten ilmiö käynnistyy?

Jokaisessa ilmiössä on ennakkoon ideoita joitain oppimispolkuja tai näkökulmia, joista ilmiötä voi lähestyä. Nämä ovat kuitenkin vain virikkeitä: voikin olla, että sinä haluaisit lähteä johonkin ihan toiseen suuntaan kuin ennakkoon on ehdotettu. Tämä on täysin mahdollista!

Ilmiöt eivät aina noudata samaa kaavaa, mutta usein ilmiön pari ensimmäistä viikkoa on varattu tutustumiselle, ideoinnille, aivoriihelle ja aiheeseen orinteoitumiselle. Ilmiössä saa alkuun heittää vapaasti ideoita siitä, mistä kaikesta ilmiössä voisikaan olla kyse ja mistä kaikista näkökulmista sitä voisikaan lähestyä.

Omaa aihetta tai näkökulmaa ei tarvitse tietää ennakkoon. Tai jos tietäänkin, voi olla että alussa käydyt ideointikeskustelut muuttavat omiakin suunnittelmia. Mahdollisimman pian kannattaa kuitenkin avata ilmiöön oman tuotoksen suunnitteluketju (sen voi yksinkertaisesti nimetä esim. Akin ilmiön suunnittelua / Akin prosessipäiväkirja tai jo aiheen mukaan, jos oma näkökulma on sillä hetkellä tiedossa).

Miten työskentely etenee?

Ilmiössä kimpussa työskennellään sekä yhdessä että yksin. Ningissä käydään aiheesta yhteisiä keskusteluja, ja jokainen saa halutessaan avata itseään kiinnostavia aiheita koskevia uusia keskusteluja. Jos törmäät vaikkapa kiintoisaan uutiseen, ohjelmaan tai videoon, käy rohkeasti avaamassa sitä koskeva uusi keskustelu ilmiöön!

Tuotosta saa työstää niin yksin, pareittain kuin ryhmissäkin. Työstämisestä kannattaa säännöllisesti kirjoittaa kuulumisia omaan tuotosketjuun, jolloin muut pääsevät kommentoimaan sekä antamaan palautetta ja vinkkejä. Näin työtä on helpompi kehittää, rajata tai laajentaa pitkin ilmiötä.

Työskentelyn tueksi 1-2 viikon välein järjestetään tunnin mittainen kyselytapaaminen sekä joka viikko lyhyemmät kyselyvartit Adobe Connectissa (ac/ilmiot). Paikalla on ainakin pedagogi, muita opiskelijoita sekä mahdollisesti vetäjätiimin jäseniä.

Myös ulkopuolisia asiantuntijoita voi ilmiössä piipahtaa. He ovat ihmisiä, joilla on erityisosaamista tai omakohtaista kokemusta juuri käsiteltävästä ilmiöstä. Asiantuntijatapaamisessa pääset siis oppimaan, kysymään, keskustelemaan ja ihmettelemään.

Ilmiön luku- ja taidepiirit etenevät muun työskentelyn rinnalla ja ne voi yhdistää omaan tuotostyöskentelyyn (erittäin suositeltavaa) tai käydä erillisinä ilmiöaktiviteetteina.

Mitä ilmiön lopussa tapahtuu?

Ilmiön lopussa pääsette tutustumaan kehkeytyneisiin tuotoksiin sekä tähän tarkoitukseen avatussa tuotosketjussa kussakin ilmiöryhmässä että suullisissa esityksissä. Suulliset esitykset sijoittuvat yleensä ilmiön viimeiselle ja joskus myös toiseksi viimeiselle viikolle. Muistathan tutustua muiden töihin ja antaa niistä palautetta.

Ihan ilmiön lopussa pidämme vielä yhteisen palautekeskustelun, jossa kaikki ilmiöosallistujat pääsevät antamaan palautetta itse ilmiöstä ja sen käytännön toteutuksesta.

Ilmiö pysyy auki myös sen jälkeen, kun sen "virallinen" eli aikataulutettu osuus päättyy. Jos jokin keskustelu kutkuttaa myöhemminkin, saa aiempiin ilmiöihin vapaasti palata. Samoin omaa tuotostaan saa jatkaa myöhemmissä ilmiöissä: jatkaa siitä mihin jäi, tuoda mukaan uusia näkökulmia tai kehitellä alkuperäisestä ideasta jotain ihan muuta.

Palaa takaisin: UKK/APUA
Siirry: ILMIÖKURSSISUORITUS (edell.) | NINGIN KÄYTÖN ALOITTAMINEN (seur.)

Kommentti

Sinun tulee olla UKK / APUA:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Alvin John Ernst on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 12
James Pollard on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 8
Jäsenen Minä tutkijana, minä keksijänä blogikirjoitus

Viesntintäsuunnitelman laatiminen

Minä tutkijana, minä keksijänä-hanke on ollut käynnissä lukuvuoden 2017-2018. Kevään aikana hanketta on edistetty esittelemällä hanketta Keravan kouluissa ja suunnittelemalla kouluihin ja esiopetukseen hankittavien Fablabien sisällöt. Hankintoja on tehty ja ensimmäiset tilaukset ovat saapuneet. …Näytä lisää
Kesä 8
trustedmeds on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Touko 8
Virpi Syväoja on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 29
Juha Vänskä on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 25
Eero Markus on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 12
Mikko Kapulainen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Maalis 23

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot