Toisessa todellisuudessa tapahtuu. Ilmiö-tiedottajat ahkertoivat.

Katselukerrat: 297

Vastaukset tähän keskusteluun

 

Viikkotiedote, viikko 34
 
 

Keskustelu ilmiön sivuilla on ollut vilkasta. Opiskelijat ovat tuoneet avoimesti omia ajatuksiaan esille. Erityisesti  keskustelu käyttäjä Li-Ra:n ilmiötuotoskeskustelussa on ollut ajatuksia herättävää. Psyykelääkeiden vaikutus kiinnostaa jokaista.


Ilmiökurssilla oli kyselytunti keskiviikkona 24.8. Osallistujia askarrutti oman ilmiötuotoksen suunnittelu ja tekeminen. Kyselytunnin jälkeen pedagogi Sari Jaaranen piti tunnin mittaisen Diigo - webinaarin, jossa käsiteltiin kysymyksiä Diigo-sivustosta. Webinaarin tuloksena Diigo-sivusto osoitti tarpeellisuutensa nettiopiskelijalle.


Kurssin keskustelufoorumissa on käyty useita keskusteluja. Aiheet ovat elämää uudella tavalla pohtivia. Vaihtoehtohistoria on noussut esille yhtenä toisen todellisuuden mahdollisuutena. Eräs puu ja sen lehti - keskusteluketjussa on pohdittu J. R. R. Tolkien luomaa maailmaa ja sitä kuinka todellista kirjojen luoma maailma voi olla.


Ilmiökurssilla on käynnissä myös peli, johon kannattaa osallistua. Peli käydään Mauri Laakson vetämänä Entä jos - keskusteluketjun sisällä. Keksi itsellesi rooli ja hyppää pelin maailmaan.


Tulevista tapahtumista kannattaa varata kalenteriin tilaa 9. päivälle syyskuuta. Tällöin saapuu kirjailijavieraaksi Saara Henriksson. Hän kertoo toisenlaisen todellisuuden luomisesta. Erityisesti fantasia ja sci-fi ovat aiheena. Kirjailijan vierailu videoidaan Internetixin pajassa.

 

Hei Marko!

Hyvä tiedote, mutta tuleviin tapahtumiin voisi lisätä vielä tähtitieteen tuntijan kiinnostavan luennon ja vierailun syyskuun alkupuolella.

Onpas mukava lukea yhteenvetoa Toisen todellisuuden tapahtumista! Kiva kun olet poiminut joitakin aiheita, tapahtumia ja keskustelun aiheita tähän tiedotteeseen. Pääsee satunnainenkin lurkkija nopeammin kärryille mitä kaikkea siellä toisessa todellisuudessa oikein tapahtuukaan.

Saara Henriksson on kirjoittanut kirjan Moby Doll. Alla Hesarin kritiikki siitä:

 

HS - Kulttuuri - 22.4.2011

KIRJALLISUUSPALKINTO 2011

Merten musikaaliset jättiläiset laulavat toivon säveliä

Saara Henrikssonin vaihtoehtoromaanissa valas on ihmistä viisaampi.

Merten musikaaliset jättiläiset laulavat toivon säveliä

Esikoiskirjailija Saara Henriksson.


Kaunokirjallisuus kiinnostaa kaikkia. Muuta ei voi päätellä innosta, jolla uusia kustantajia alati ryhtyy aloittelevien tekijöiden alustoiksi.

Tuorein parivaljakko on Voima-lehden sisaryritys, toistaiseksi etenkin yhteiskunnallisesti ärhäköistä pamfleteista tunnettu Into ja tamperelainen toimittaja Saara Henriksson (s. 1981), jonka romaani Moby Doll viittaa tietysti Herman Melvillen miehiseen klassikkoon Moby Dick.

Into-kustannuksen taustalla ovat muun muassa Suomen Rauhanpuolustajat, Maan ystävät ja Luonto-Liitto. Henrikssonin esikoisteoksen teemat sopivat erinomaisesti niiden agendoille, mutta yhtä hyvin julkaisija olisi voinut olla mikä tahansa mielekästä proosaa suosiva taho. Tai ainakin melkein yhtä hyvin.

 

Sillä jokseenkin kaukaa haetultahan Moby Dollin kuvio kuulostaa: Sibelius-Akatemian pianisti-oppilas ei saa lopputyöhönsä otetta, kun mielessä kuplii lapsena Jäämerellä kuultu valaan laulu.

Hän, nainen, jättää kaupungin ja kaiken, palaa pohjoiseen, etsii valasta ja samalla jonkinlaista olemassaolon syvä-ääntä. Muualla melskaa joutava häly. Syvältä pinnan alta valaan laulusta voisi vielä tavoittaa luonnon harmonian sävelen, ennen kuin ihminen tyystin harppuunoi ja tehotuottaa kadoksiin lajien synnyn ja ykseyden.

Nainen etsii valasta, mies, ympäristöministeriön virkailija, etsii naista. Nousee myrsky. Aalloilla keikkuu myös kansalaisaktivisteja ja jahtimiehiä.

Romaanin eetos ammentaa näkemyksestä, että ihminen on tuhoamassa kaiken sen mitä ei ymmärrä, ja on hukkumassa samalla omaan nokkeluuteensa.

Vaan vieläkö pinnan alta nousee myyttinen oikeutettu kostaja, valkoinen valas?

 

Soppa on siis suureellinen, mutta Saara Henriksson kirjoittaa konkreettisen tämänpuoleisesti – vaikka ei arastelekaan sukeltaa myös valaan vatsaan ja tajuntaan.

Ei se hoopoa ole, kumma kyllä, vaan oudon hienoa.

Muinaistarustot tietävät kertoa kylistä, joissa kalastajat ymmärsivät valaita ja ne ihmisen tarpeet. Sitten ihminen petti. Vieläkin ihminen saattaa kuulla entisen kumppaninsa äänen, mutta ei enää ymmärrä sitä – eikä edes itseään.

Yhteisymmärrykseen tarvittaisiin lapsenkaltaisuutta, kykyä mielikuvituksen ja toden rajan häivyttämiseen. Moby Doll ottaa askeleita fantasian suuntaan.

 

Henriksson kutoo kiehtovasti yhteen tietoa ja mystiikkaa merten musikaalisista jättiläisistä.

Valaat pystyvät kommunikoimaan keskenään valtavien etäisyyksien päähän. Sanoilla operoivat ihmiset sen sijaan eivät usein kykene ymmärtämään toisiaan edes sylitysten.

Parisuhdepuolella Moby Doll jää ohuenlaiseksi. Suhteissa pitäisi näemmä vain, puolin ja toisin, lakata kysymästä, miksi. Siis kunnioittaa ja antaa olla sellainen kuin on.

Juu, huomasin tuon tähtitieteen luennon vasta myöhemmin. Tuo viikkotiedote oli silloin jo valmis. No saavat tulevien viikkojen tiedottajat muistuttaa asiasta. Kiitos palautteesta.

Milla Tuominen sanoi:

Hei Marko!

Hyvä tiedote, mutta tuleviin tapahtumiin voisi lisätä vielä tähtitieteen tuntijan kiinnostavan luennon ja vierailun syyskuun alkupuolella.

Kirjailija houkuttelee toiseen todellisuuteen
 
Kirjailija Saara Henriksson tulee Otavan opistoon pajavieraaksi syyskuun 9. päivä kello 14:30 - 15:00. Esitystä voi seurata etänä osoitteessa http://otavanopisto.adobeconnect.com/paja .

Henrikssonin vierailun aiheena on toisesta todellisuudesta kirjoittaminen sekä fantasia ja science-fiction. Kirjailija on myös luvannut antaa haastattelun Otavan opiston opiskelijoille. Haastattelu julkaistaan tekstimuodossa Toinen todellisuus - ilmiökurssin sivulla.


Jee, hyvä otsikko!
Kyllä, huomio kiinnittyi heti. :-)

Kiitos Jennille ja Millalle.

 

Lainaus Saara Henrikssonin Moby Doll kirjasta:

 

“Meri on raja ihmisen ja eläimen välissä. Se erottaa heidät ja eroista syntyy nimien ja määrittelyjen meri. Sen meren läpi eivät mitkään viestit kanna.”

Alina Kallion viikkotiedote 
Viikkotiedote vko 36
 
Ilmiöläisiä on hellitty tällä viikolla  luennoilla

Anjelika Pajarinen puhui 7.9. keskiviikkoiltana aiheesta ”Tähtitieteen valitut palat”. Hän johdatti kuulijansa tähtitaivaan alle katsomaan tähdistöjä ja käymään läpi tähtitieteen historiaa. Pajarinen oli kiinnostunut pohtimaan toisen todellisuuden sijaan ensimmäistä todellisuutta, mistä ihmiskunta on tullut, mihin suuntaan olemme menossa ja miten hahmotamme ympäröivän todellisuuden. Luento herätti kiivasta keskustelua chatissä. Pajarinen toivoi keskustelun jatkuvan luennon jälkeenkin. Luentoon viikon kuunneltavissa. Keskusteluun voi osallistua  täällä.

Myyttikestit-seminaarisarjan teema tänä syksynä on ”Voiman myytit ja myytin voima”. Seminaarisarjan aloittaa perjantaina 9.9. klo 12 Turun yliopiston käytännöllisen filosofian emeritusprofessori Juhani Pietarinen aiheenaan Demokratian myytti. Luento kuunneltavissa täällä.

Syyskuun pajan kirjailijavierailija Saara Henriksson kertoo toisen todellisuuden luomisesta fantasian ja scifin keinoin perjantaina 9.9.11 klo 14.30-15 ningissä. Marko Heikkilä haastatteli kirjailijaa. Kirjailijahaastattelu löytyy täältä!

Keskusteluja käydään myös Toinen todellisuus keskustelufoorumila. Minnan aloitus ”Taide toisena todellisuutena” on herättänyt keskustelua sielun iästä, ajattomuudesta, motiiveista sekä taiteen merkityksestä. Susannan ilmiötuotoksen suunnittelu aiheesta ”Kirjallisuuden vaikutus hyvinvointiin” on saanut kommentteja ja ehdotuksia tuotoksen toteutukseen esim. haastattelututkimuksena tai blogina. Eilen valmistui aiheen mukainen kysely. Kipin kapin vastaamaan ja auttamaan Susanna Puhakkaa tuotoksessaan!
Hienoa Marko ja Alina! Selkeitä ja monipuolisia koonteja viikon tapahtumista. Viikkotiedotteenne ovat sopivan mittaisia luettavaksi (ei liian pitkiä ja raskaita, koska tavoitteena on tiedottaa), ja esittelette asian ytimekkäästi.

RSS

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
10 tuntia sitten
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
perjantai
Paula Ruuttunen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 13
Profiilin kuvakeJediah Krajcik ja Anne Honkala liittyivät ryhmään Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 7
HLK on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 30
Vivian Rivera on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 4
MArika IDman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 30
Heli Söderqvist on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 27

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot