Vaihtoehtohistoria on science fictionin alalaji, joka spekuloi historiassa tapahtuneilla muutoksilla sekä niiden kuvitelluilla vaikutuksilla. Periaatteessa vaihtoehtohistoria esittää saman kysymyksen kuin scifi ("mitä jos"), mutta suuntaa katseensa menneisyyteen. Mitä jos jokin asia tuntemassamme historiassa olisi mennyt toisin? Siis esimerkiksi: Mitä jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen II MS:n aikana? Olisiko Suomi itsenäistynyt uudelleen 1990-luvun alussa ja liittynyt euroalueeseen tämän vuoden alussa Viron tapaan? Olisiko Karjala nyt siis osa uudelleen itsenäistynyttä Suomea? Vai olisiko suomalainen kansallistunne nujerrettu neuvostovallan alla ja Suomi olisi osa Venäjää?

Vaihtoehtohistoriasta kiinnostuneet voivat tutustua teemaa käsittelevään artikkeliin (Pasi Karppane, Vesa Lehtinen, Leila Paananen: Entäpä jos…vaihtoehtohistorian viehätys. Kosmoskynä 2/2008.). Tässä linkki tuohon artikkeliin: http://kosmoskyna.net/Arkisto/2008/2008-02/Vaihtoehtohistoria.pdf . Artikkelissa pohditaan, että yksi vaihtoehtohistorian tavoite on etsiä syitä tapahtumille ja pyrkiä ymmärtämään, miksi elämme sellaisessa maailmassa kuin elämme. Joskus historiallisten tapahtumien merkityksen ymmärtää selkeämmin, kun niitä tarkastelee mahdollisia vaihtoehtoja vasten.

Artikkelissa on vaikkapa seuraava lähtökohta vaihtoehtohistorialle: ”Entä jos Heron Aleksandrialaisen höyrykonekokeilut olisivat johtaneet höyryvoiman ja rautatien syntyyn antiikin aikana? Olisiko rautatein yhdistetty Rooman imperiumi pysynyt kauemmin kasassa ja ehkäissyt tehokkaammin kapinat syrjäisissä provinsseissa, saaden muun muassa erään nasaretilaisen saarnaajan miettimään uudemman kerran uravalintaansa ja palaamaan kotikyläänsä puusepäksi?” Miten historia olisi muuttunut keksintöjen myötä? Millainen kulttuuri Euroopassa nyt olisi, jos nuo kahdentuhannen vuoden takaiset tapahtumat olisivat menneet toisin?

Nosta sinäkin esiin yksi tai useampia kiinnostavia vaihtoehtohistorian avauksia. Esittele sinua kiinnostava teema. Aloita ”Entäpä jos…” . Tarttukaa myös toisten keskustelijoiden avauksiin tai kirjoittakaa omaan avaukseenne myös laajempi vaihtoehtohistoria eli miten historian kulku olisi edennyt.

Katselukerrat: 798

Vastaukset tähän keskusteluun

Kuinka kiehtova aihe! Se on niin kiehtova, etten malta olla ripottelematta soppaan omaa lisäystäni. Tunnetuimpia vaihtoehtohistorian alalajeja lienee steampunk, joka on laajentunut kokonaiseksi alakulttuuriksi. Vaihtoehtohistorian käsitteen sisään mahtuu myös se fiktion suuntaus, joka käsittelee niin sanottua salattua historiaa. Siinä lähtökohtana on kanonisoidusta historiankirjoituksesta oletettavasti (tai mukamas) poissuljettu, pimitetty tieto.

Olen muuten törmännyt jostakin syystä yhteen jos toiseenkin pohdintaan siitä, mitä olisi tapahtunut, jos roomalaiset olisivatkin voittaneet Teutoburgin taistelun tai jos Adolf Hitler olisikin saanut arvostusta taidemaalarina...

Tässä aiheessa on runsaudenpula, koska muuttujia on niin paljon.

Tässä taas Millaa mukaillen. On todella kiehtova aihe. Aiheet eivät lopu kesken. Sen sijaan että kirjoittaisi mielikuvituksellisista alieneista, niin voisi pohtia todellakin aihetta, että mitä jos..?

Tässä vähän pohdintaa.

Entäpä jos ihminen olisi kuollut sukupuuttoon pian syntymänsä jälkeen..?

Entäpä jos maapallolla valitsisi globaali sosialismi...?

Entäpä jos maapallo olisi tuhoutunut toisessa maailmansodassa ...?

No niin. Vähän hurjiakin aiheita mukana.

Tässä genreessä on mielenkiintoista se, että itseluoman todellisuuden rinnalla täytyy tutki nykyistä todellisuutta, jotta osaa muuttaa historian kulun. Todella kiehtovaa.

 

Onko tässä jotain samaa kuin tulevaisuuden tutkimisessa. Tulevaisuuden tutkijathan kaipaavat mahdollisimman tarkkaa tietoa tästä hetkestä, jotta voivat tehdä sekenaarioita mahdollisista tulevaisuuden kehityssuunnista.

Marko Heikkilä sanoi:

Tässä taas Millaa mukaillen. On todella kiehtova aihe. Aiheet eivät lopu kesken. Sen sijaan että kirjoittaisi mielikuvituksellisista alieneista, niin voisi pohtia todellakin aihetta, että mitä jos..?

Tässä vähän pohdintaa.

Entäpä jos ihminen olisi kuollut sukupuuttoon pian syntymänsä jälkeen..?

Entäpä jos maapallolla valitsisi globaali sosialismi...?

Entäpä jos maapallo olisi tuhoutunut toisessa maailmansodassa ...?

No niin. Vähän hurjiakin aiheita mukana.

Tässä genreessä on mielenkiintoista se, että itseluoman todellisuuden rinnalla täytyy tutki nykyistä todellisuutta, jotta osaa muuttaa historian kulun. Todella kiehtovaa.

 

Kognitiivisessa psykoterapiassa asiakasta / potilasta ohjataan työskentelemään itseään kuormittavien seikkojen minimoimiseksi. Käsite murehtiminen on tuleviin asioihin haitallisesti takertumista ja märehtiminen, kuten arvata sopii, menneiden vatvomista. Näillä molemmilla seikoilla yksilö saattaa huolestuttaa itseään yli voimiensa.

Tämä vaihtoehtohistoria tuokin mielenkiintoisen näkökulman viimemainittuun. Kauneus on katsojan silmissä sopinee tähänkin.

Itse en kuitenkaan toivo löytäväni historian kurssitehtävistä esseen laatimista vaihtoehtohistorian tavalla.

Hilkka:

Eikös historiaakin tutkita sen vuoksi, että voidaan ottaa oppia nykyiseen ja tulevaan elonpolkuun niin yksilön kuin koko yhteiskunnankin mitassa. Jos tuota historiaa voi muuttaa voi tulevaisuuskin olla erilainen. Tämä siis vaihtoehtohistorian tiimoilla.

Minä uskon kohtaloon, siihen että kaikella on tarkoitus, vaikka jokin tapahtuma olisikin kuinka hirveä tahansa.

Mitä jos autokolarissa kävikin hyvin, jäikö lapsi jossain syntymättä?

Joka päivä tehdään historiaa ja pieninkin asia voi vaikuttaa sen kulkuun.

Elokuvia joissa muutetaan historiaa on tehty paljon, esim. Perhosvaikutus (The Butterfly Effect) on hyvä esimerkki siitä, mitä voisi tapahtua jos kävisikin toisin. Voisi käydä vaikka niin, ettei itse edes syntyisi.

Entäpä jos perhonen olisikin kuollut ennen siiveniskua? Olisiko vuoden 2004 tsunamia tullutkaan?

Tällä kurssilla kannattaa erottaa fakta ja fiktio. Vaihtoehtohistoriahan on fiktiota ja tämä reaalimaailma faktaa. Ei näitä kannata sekoitaa keskenään.

 

Toisaalta: Onko reaalimaailman faktalta näyttävä todella faktaa? Nostin jo esiin niin sanotun salatun historian alagenren eli teokset, joissa pyritään osoittamaan, että menneisyydessä pimitetty olennaisen tärkeä tieto olisi vaikuttanut esiin noustessaan huomattavasti historian vaiheisiin. Myöskään propagandan merkitystä ei koskaan tule aliarvioida. Ovatko pohjoiskorealaisen tuntemat faktat yhteiskunnastaan samoja kuin meidän tuntemamme faktat? ;-)
Niinpä Milla. Mikä onkaan totta? Mutta jos itse alan luomaan vaihtoehtohistoriaa se tuskin on faktaa. Olisiko kenties todellisuudessa eri tasoja? tai jotain muuta? Itse koen todeksi sen, mitä näen. Jokainen ihminen elää tässä todellisuudessa sen olosuhteiden mukaan. Totta on siis se, että joudun väistämään olohuoneen pöytää, ellen halua saada jalkaani mustelmaa. Olohuoneen pöytä ei siis ole toista todellisuutta. Se, että epäillään toisenlaisten todellisuuksien olemassa oloa kertoo ehkä ihmisen tästä rajoittuneisuudesta tähän konkreettiseen reaalimaailmaan. Itse ehkä koen, että reaalimaailma ja toinen todellisuus ovat eri maailmoja. En kuitenkaan osaa suhteuttaa esimerkiksi juuri Kontua tähän meidän maailmaan. Kontu on jossakin muualla, kuin tässä todellisuudessa. Sitä, että onko Kontu totta voi miettiä paljon. Minulle se on kohtuullisen totta, minun pääni sisällä.  No niin tässä taas tätä.

Tämä menee jo kauaksi Petrin aloittaman ketjun alkuperäisestä ideasta ja pyydän sitä Petriltä anteeksi, mutta olisi vallan hienoa, jos joku uskaltaisi vielä tarttua propaganda-aiheeseen ja tehdä siitä ilmiötuotoksen.

Sinänsä on hienoa, että nämä keskustelut rönsyilevät, koska sehän on ilmiöpohjaisuutta puhtaimmillaan. :-)

Jeps.

RSS

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Vivian Rivera on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Heinä 4
MArika IDman on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 30
Heli Söderqvist on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 27
Jäsenen Minä tutkijana, minä keksijänä blogikirjoitus

Tarvikkeita ja välineitä

Hankkeen tarvike- ja välinetilauksista suuri osa saapui kasvatus- ja opetustoimeen kesäkuussa, jolloin hankekoordinaattori tarkisti kuormat ja jakoi tarvikkeet kouluittain ja esiopetukseen. Tarvikkeet saatiin myös kuljetettua kouluille ennen rehtoreiden kesälomia.…Näytä lisää
Kesä 27
Sarita Kivikko on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Kesä 22
Jäsenen Minä tutkijana, minä keksijänä blogikirjoitus

Viestintäsuunnitelman laatiminen

Minä tutkijana, minä keksijänä-hanke on ollut käynnissä lukuvuoden 2017-2018. Kevään aikana hanketta on edistetty esittelemällä hanketta Keravan kouluissa ja suunnittelemalla kouluihin ja esiopetukseen hankittavien Fablabien sisällöt. Hankintoja on tehty ja ensimmäiset tilaukset ovat saapuneet. …Näytä lisää
Kesä 8
Virpi Syväoja on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 29
Juha Vänskä on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Huhti 25

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot