Nälkä ja jano 12.8.-2.10.2009

Tiedot

Nälkä ja jano 12.8.-2.10.2009

Ryhmän vetäjänä Hanna-Riikka Tuhkanen, pedagogina Miia Sivén. Tässä ilmiössä tarkastellaa ruuan ja juoman merkitystä sekä ruuantuotannon ja kuluttammisen vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Jäsenet: 28
Uusimmat tapahtumat: Maalis 29, 2011

tekstiruutuKuvat Flicristä tagilla nälkäjajano

Kuvia ladataan, odota hetki...

Keskustelufoorumi

Tuotos Nälkä ja jano -ilmiöön

Aloittaja: Hanne H.. Viimeisin vastaus jäseneltä Minna Loka 1, 2009. 5 Vastaukset

Nälkäkokemuksia?

Aloittaja: Hanne H.. Viimeisin vastaus jäseneltä Kaisa Lindström Syys 30, 2009. 7 Vastaukset

Nälkä ja jano - lukukokemuksia

Aloittaja: Miia Sivén. Viimeisin vastaus jäseneltä Minna Syys 4, 2009. 9 Vastaukset

Sosiaaliset kirjamerkit tagilla nälkäjajano Delicious-palvelussa

Lataa... Ladataan syötettä

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Nälkä ja jano 12.8.-2.10.2009:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Hannu Linturi 28. syyskuu 2009 21:47
Hesari repäisi näyttävän jutun kuvien kera:

Porkkanamafian kasvisbrunssi veti väkeä

27.9.2009 10:33 | Päivitetty: 27.9.2009 13:11

Pauliina Grönholm


Helsingin Sanomat, Ville Männikkö

Porkkanamafian ilmainen brunssi järjestettiin Lasipalatsin aukiolla.

Porkkanamafian ilmainen brunssi järjestettiin Lasipalatsin aukiolla.

Kuluttaja-kansalaisliike Porkkanamafian tarjoama ilmainen gourmet-brunssi kelpasi ihmisille Lasipalatsin aukiolla. Ruokaa riitti kahdellesadalle ensimmäiselle. Syömingit alkoivat kello 11 ja päättyivät hieman ennen yhtä.

Järjestäjät sanovat haluavansa tempauksella kiinnittää huomion ravinnon ilmastovaikutuksiin sekä tehdä kasvisruokaa tunnetuksi.

Varat brunssiin kerättiin lauantaina Vanhalla ylioppilastalolla järjestetetyn Porkkanamafian 1-vuotisklubin lipputuloilla.

Menun suunnitteli Henri Penttinen ja Jyrki Sukula. He valmistivat aterian yhdessä vapaaehtoisten kanssa.

Resepti pohjautuu Pietro Leemanin keittokirjaan ja hän on tapahtuman suojelija.

Leemanin Milanoon perustama Joia on ensimmäinen Michelin-tähden saanut kasvisravintola.

Porkkanamafia on Yhdysvalloissa syntynyt kuluttajaliike, joka haluaa palkita ympäristöystävällisiä yrityksiä ostotempauksilla.

Vuosi sitten Porkkanamafia organisoi ostoryntäyksen ravintola Juttutupaan.
Kommentoinut Jenni Linturi 27. syyskuu 2009 23:05
Ympäristöjärjestö Dodo ry vaatii selkeitä toimia ruokapolitiikkaan

NAUDANLIHAN ARVONLISÄVEROA KIRISTETTÄVÄ

Suomalaisten ilmastopäästöistä 20 prosenttia aiheutuu ruoasta. Helpoilla ja halvoilla ruokavalion muutoksilla päästöt voitaisiin jopa puolittaa. Tämä vaatii johdonmukaisia toimia ruokapolitiikassa. Esimerkiksi naudanlihan ja maitotaloustuotteiden tuotantoa ja kulutusta tulisi ohjata taloudellisilla ohjauskeinoilla. Lopputuloksena voi olla sekä laadukkaampi ruoka ja parempi terveys, että viihtyisämpi asuinympäristö.

Viime viikkoina on käyty keskustelua ruoan hinnan muutoksista. Suomalaisten ruokaan käyttämä osuus tuloista on pitkällä aikavälillä oleellisesti pienentynyt nykyiseen noin 12 prosenttiin. Samaan aikaan ympäristön ja ilmaston kannalta vahingollisten ruoka-aineiden, kuten naudanlihan ja maitotaloustuotteiden, kulutus on kasvanut.

Ympäristöjärjestö Dodo ry ehdottaa, että vasta laskettua ruoan arvonlisäveroa tulisi tarkastella ilmastonmuutoksen ohjauskeinona. Naudanliha ja juusto ovat suomalaisten ruokavaliossa selvästi eniten päästöjä tuottavat ruoka-aineet. Niiden kulutusta tulisi ohjata näiden tuotteiden arvonlisäveroa kiristämällä, samalla kun ilmaston kannalta
myönteisten tuotteiden, kuten kotimaisten juuresten ja viljojen, arvonlisäveroa voisi laskea. Maatalouden tutkimuskeskuksen (MTT) juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan suomalaisen ilmastopäästöjä voidaan
ruokavaliovalinnoilla pudottaa 5–11 prosenttia (1).

PARKKINORMEISTA PALSTANORMIEN AIKAAN
Raaka-aineet eivät ole ainoa alue, jota ruokapolitiikalla tulisi tulevaisuuden Suomessa ohjata. Arvonlisäveron porrastuksen ohella Dodo ry ehdottaa myös ruoantuotantoon liittyviä ohjauskeinoja. Niiden avulla pyritään parantamaan ruoan laatua ja suomalaisten ruokaturvaa. Öljyn kallistuessa myös ruoan maailmanmarkkinahinnat tulevat kohoamaan.

Dodo ry ehdottaa, että kaupunkisuunnittelussa siirrytään parkkinormeista palstanormien aikaan.

Suomalaisissa kaupungeissa on perinteisesti luotu ruokaturvaa kaavoittamalla siirtolapuutarhoja ja viljelypalstoja. Näiden kysyntä on erityisesti pääkaupunkiseudulla ollut viime vuosina kovassa nousussa. Paljon puhuttujen parkkipaikkanormien sijaan uusille asuinalueille tulisikin varata jokaiselle kotitaloudelle mahdollisuus omaan kasvimaahan tai marjapensaaseen. Näin luodaan hyvä pohja suomalaisten monipuoliselle ja ilmastoystävälliselle ruokavaliolle.

Dodo ry teki ruokapoliittisen ehdotuksensa Megapolis 2024 Hyvän ruoan kaupunki -festivaalin aattona. Helsingin vanhalle ylioppilastalolle odotetaan lauantaina 26.9. yli 2000 kävijää kuulemaan ja keskustelemaan hyvästä ruoasta, kaupungeista ja ympäristöstä.

Lähteet:

(1) Risku-Norja, Helmi; Kurppa, Sirpa; Helenius, Juha: Impact of Consumers'
Diet Choises on Greenhouse Gas Emissions, Future of the Consumer Society
(2009)

Lisätietoja:
Pauliina Jalonen, puheenjohtaja / Dodo ry / p. 040 8488 753

Noora Jokinen, Megapolis 2024 -tiedotusvastaava / Dodo ry / 040 830 6179

Liity Dodon jäseneksi osoitteessa:

http://www.dodo.org/jarjesto/liity_jaseneksi.html
Kommentoinut Anita Rubin 26. syyskuu 2009 10:14
Megapolis2024 -- hyvän ruoan kaupunki -seminaari livenä verkossa

Muistin virkistykseksi vielä: jos et pääse paikalle Helsinkiin Vanhalle Ylioppilastalolle tänään lauantaina klo 13:30 alkaen, Megapolis-kaupunkiseminaari on nähtävissä ja koettavissa livenä täälltä http://megapolis2024.org/live/

Mahdollistajina avoin kaupunkitelevisio M2HZ sekä Otaniemi underground broadcasting station – OUBS. Pysy kanavalla.
Kommentoinut Jenni Linturi 17. syyskuu 2009 14:47
Ulla Blomqvist valmistelee ylempää ammattikorkeakoulututkintoa aiheesta ruokaturvallisuus tulevaisuudessa. Jos aihe kiinnostaa, Ullalta voi kysellä makupaloja tutkimuksesta sähköpostitse.
Kommentoinut Hanne H. 15. syyskuu 2009 10:33
Helsingin Sanomien videoissa voi seurata, miten valokuvaaja Petri Krook pyrkii selviytymään viikon käyttämällä vain 20 litraa vettä päivässä. Joka päivä ilmestyy katsottavaksi uusi lyhyt video.
Käykäähän katselemassa, tämä on mielenkiintoista. Tässä linkki , josta voi lukea taustaa ja josta pääsee katsomaan videoita.
Kommentoinut Miia Sivén 3. syyskuu 2009 13:24
Fauna ry:n ja Vegaaniliitto ry:n verkkotiedote 26.8.


Valitse vege ja ylläty!

Tällä viikolla avattiin kouluruokakampanjan verkkosivusto www.valitsevege.fi . Verkkosivuilla esitellään tarkemmin itse kampanja ja sieltä löytyy esimerkiksi vankkoja perusteita kasvisruokailun suosimiselle sekä tätä tukevaa tietoa, kuten reseptejä ja ravitsemusinfoa. Kampanjan tavoitteena on saada Suomen kouluihin viikottainen kasvisruokapäivä yläaste- ja lukioikäisille oppilaille. Kampanjassa haastetaan positiivisella tavalla ihmiset miettimään päivittäisten valintojensa vaikutuksia ympäristöön, eläimiin ja hyvinvointiin.

Kouluruokakampanja sai alkunsa jo vuonna 2008, kun kampanjaan liittyvään adressiin kerättiin nimiä eri tapahtumissa ja internetissä. Suuri käänne tapahtui, kun kampanjalle myönnettiin keväällä 2009 ympäristöministeriön rahoitus, joka mahdollisti esimerkiksi kampanjan verkkosivuston laatimisen ja projektikoordinaattorin palkkaamisen kesälle 2009. Rahoituksen ansiosta kampanja saadaan kunnolla vauhtiin, jotta aiheeseen liittyvää keskustelua ja toimintaa saadaan syntymään niin poliittisilla kuin arkisilla elämänalueilla.

Kampanjan projektikoordinaattori Kaj Loman näkee kampanjan tarpeelliseksi nykyisen ruokakulttuurin muovaamisessa: "On selvästi nähtävissä tiettyjen ääri-ilmiöiden vahvistuminen niin nuorten kuin aikuisten keskuudessa. Samalla kun toiset jopa tietoisesti lisäävät lihan kulutusta, ryhtyvät toiset kasvissyöjiksi tai vegaaneiksi. Toivottavasti tämä kampanja rohkaisee monia sekaruokailijoita kokeilemaan kasvisruokia ja toisaalta tukee niitä ihmisiä, jotka ovat kasvissyöjiksi päättäneet ryhtyä. Erityisellä innolla odotamme kuitenkin kampanjamme päätavoitteen eli viikoittaisen kasvisruokapäivän tuloa koulumaailmaan.".

Alunperin kampanja on Fauna ry:n aloitteesta syntynyt Vegaaniliiton ollessa vahvasti kampanjassa mukana. Näiden järjestöjen lisäksi kampanjassa ovat yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ja Maan ystävät. Ensimmäinen kampanjaan liittyvä tilaisuus tullaan järjestämään Megapolis 2024:n yhteydessä Vanhalla ylioppilastalolla 26.9. Tapahtumassa on luvassa keskustelupaneeli, jossa keskustellaan kampanjan tavoitteista ja perusteista yleisön edessä. Kutsuvieraaksi on näillä näkymin saapumassa ympäristöministeri Paula Lehtomäki, jolle aiotaan luovuttaa allekirjoitetut kampanja-adressit.

Lisätietoa saat syyskuun loppuun asti osoitteesta:
kaj.loman@vegaaniliitto.fi

www.valitsevege.fi ja ylläty

Menossa mukana:
www.fauna.fi
www.vegaaniliitto.fi
www.sll.fi
www.maanystavat.fi
Kommentoinut Anita Rubin 30. elokuu 2009 09:28
Megapolista ennen:

MINIPOLIS 2024 - HYVÄN RUOAN KAUPUNKI
Alkupalat Laiturin miniseminaarissa


Miksi valkosipuli kasvaa Kiinassa ja uunituoreet leivät paistetaan kehäkolmosen varrella? Mitä maailman metropoleissa syödään vuonna 2024? Entä jos ruoka kasvaisikin katollasi tai puistonkulmalla?

Ympäristöjärjestö Dodo ry:n mielestä ympäristöongelmiin, ilmastonmuutokseen ja ruokakriisiin täytyy etsiä ratkaisuja siellä, missä ihmisetkin ovat ? kaupungeissa. On aika miettiä uudella tavalla sitä, miten urbaani ruoka tuotetaan ja miten se kulutetaan. Siksi eri puolille Helsinkiä on kesän mittaan noussut yllättäviä kaupunkiviljelmiä, joiden paras satokausi on käsillä nyt.

Dodon miniseminaari tarjoaa keskiviikkona 2.9. klo 17-19 kysymyksiä ja vastauksia ruoan tuotannosta ja kulutuksesta kaupungeissa, Suomessa ja maailmalla. Paikkana on Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston info- ja näyttelytila Laituri (Narinkka 2, vanhan linja-autoaseman rakennus).

Seminaari on ennakkokurkistus Megapolis 2024 -- Hyvän ruoan kaupunki -festivaalin teemoihin. Festivaali järjestetään Vanhalla ylioppilastalolla 26.9.

Miniseminaarin alkupalatarjottimella mm. seuraavaa:

* Näin vallataan maata kaupungissa! Dodon sissipuutarhat. Jaakko Lehtonen ja Päivi Raivio, Dodo ry

* Kaupunkiviljely vahvistamaan favelan yhteisöjä Brasilian Salvadorissa. Maisema-arkkitehti Vilja Larjosto.

* Missä piilevät lähikaupat ja kivijalkaleipomot? Anne Karlsson, Kaupunkisuunnitteluvirasto.

* Transition networks ? Siirtymäliike: Paikallisvoimin ilmastonmuutosta ja energiakriisiä torjumaan. Jupiter Cormier, Suomen siirtymäkaupunkiliikkeen (Transition Towns) perustaja.


Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Lisätietoa:
Noora Jokinen, Megapolis 2024 -tiedotusvastaava, p 040 830 6179 / noora.jokinen@dodo.org

Megapolis 2024 verkossa: http://www.megapolis2024.org

Kaupunkiviljelystä Dodo ry:n blogissa:
http://globaalipiknik.wordpress.com/kaupunkiviljelya/

Mikä Dodo ry? http://www.dodo.org

Mikä Transition Towns? http://www.transitiontowns.org
Kommentoinut Hannu Linturi 22. elokuu 2009 09:13
Tällainen tapahtuma osuu "nälkäjaksolle". Otavan Opiston Osuuskunnan jäsenyhteisö ja ympäristöjärjestö Dodo järjestää happeningin nimeltä "Megapolis2024 - Hyvän ruoan kaupunki". Se pidetään 26.9. Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla. Alla lisää infoa:


Maailman ihmisistä yli puolet elää kaupungeissa. Kolmasosa kaupunkilaiselämän ympäristövaikutuksista liittyy ruokaan: sen kasvattamiseen, kuljettamiseen, valmistamiseen, syömiseen ja pois heittämiseen. Samaan aikaan maapallon resurssit niukkenevat.

Dodon Megapolis2024-tapahtuma etsii vastauksia kaupunkien ruoantuotannon ja -kulutuksen kysymyksiin, leväpullista Bangladeshin kaupunkisuunnitteluun, Bronxin puutarhoista Pernajan kasvihuoneille. Olemme keränneet vuoden 2009 kiinnostavimmat puhujat ja esitykset kuvaamaan vaihtoehtoja vuoden 2024 hyvän ruoan kaupungille. Tervetuloa!

Puhujina mm.
* Pietro Leeman – maailman ainoa Michelin-tähditetty kasvisravintoloitsija
* Majora Carter – urbaanin ympäristön vihertäjä, livelähetyksessä suoraan Bronxista
* John Higson – tuottajatorien pioneeri Tukholmasta
* Khan Rahaman – megakaupunkien tutkija Bangladeshista
* Jyrki Sukula – kokki ja hyvän ruoan moniottelija

Sekä …

Sirpa Pietikäinen, Jasmin Hamid, Antti Nylén, Johanna Lilius, Christer Lindgren, Janne Länsipuro, Tiina Silvasti, Antti Möller, Tany Maitso -projekti, Loppukiri, Dodon omat sissi- ja kaupunkiviljelijät…

Lisää ohjelmasta: http://megapolis2024.org/
Kommentoinut Jenni Linturi 24. heinäkuu 2009 09:38
Kommentoinut Anita Rubin 16. heinäkuu 2009 17:07
Tässä artikkelissa on koskettavia kuvia:

The Global Food Crisis
The End of Plenty


By Joel K. Bourne Jr
Photograph by John Stanmeyer

It is the simplest, most natural of acts, akin to breathing and walking upright. We sit down at the dinner table, pick up a fork, and take a juicy bite, obliv­ious to the double helping of global ramifications on our plate. Our beef comes from Iowa, fed by Nebraska corn. Our grapes come from Chile, our bananas from Honduras, our olive oil from Sicily, our apple juice—not from Washington State but all the way from China. Modern society has relieved us of the burden of growing, harvesting, even preparing our daily bread, in exchange for the burden of simply paying for it. Only when prices rise do we take notice. And the consequences of our inattention are profound.

http://ngm.nationalgeographic.com/2009/06/cheap-food/bourne-text/1
 

Jäsenet (26)

 
 
 

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Kimi Hämäläinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 6
Louise Grady on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 3
Steve Brandidge on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 24
Inari Gebhard tykkäsi jäsenen Inari Gebhard tapahtumasta Laulunopetusta syksy 2018
Elo 22
Inari Gebhard kommentoi jäsenen Inari Gebhard tapahtumaa Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna
"Laulunopetusta syksy 2018 Pukinmäen Taidetalo LAULUA KAIKENIKÄISILLE. Unikkotie 4. PukinmäkiVoit myös itse koota haluamasi pien - perhe - vanhempi ja lapsiryhmän.Kysele vaihtoehtoja inari.gebhard@gmail.com LAULURYHMÄ…"
Elo 22
Inari Gebhard julkaisi tapahtuman

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna / Hyvinkää

2. syyskuu 2018 18 - 15. joulukuu 2018 19
LAULUNOPETUSTA HELSINKI-HYVINKÄÄ-HÄMEENLINNAOlen esiintyvä taiteilija ja laulupedagogi . opetukseni : 2018Pukinmäen Taidetalo, Bel Canton ystävät ry, Helsinki, Hyvinkää, HämeenlinnaJos haluat laulunopetusta, voit ottaa suoraan yhteyttä Inariin.Tässä YHTEYSTIETONI:Inari.Gebhard@gmail.comtel. 0405512808Inari Gebhardin ohjaama ohjelmisto kattaa monia kielialueita, Tyylilajit ovat ulottuneet oopperasta, liedistä ja kirkkomusiikista kansanlauluihin, operettiin, musikaaliin, näytelmä- ja…Näytä lisää
Elo 22
Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 19
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 17

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot