Aallot 2.12.2009 - 8.2.2010

Tiedot

Aallot 2.12.2009 - 8.2.2010

Vetäjä parina toimii Jarkko Ahvenainen ja Leevi Heinonen Ilmiössä pyritään löytämään jokin aaltoihin liittyvä ilmiö omasta ympäristöstä ja tutkimalla sitä. Mikäli elämääsi kuuluu esimerkiksi aalto maljakko kuulut sinä silloin meidän ilmiöömme!

Sijainti: Mikkeli
Jäsenet: 27
Uusimmat tapahtumat: Touko 1, 2010

Mkä ihmeen ilmiö?

Aallot ilmiössä on tarkoituksena tutkia omaa itselleen mielekästä aihealuetta aaltojen näkökulmasta. Aihealueet voivat vaihdella aina Alvar Aallosta aalto yliopiston kautta fysiikan aalto- oppiin.
Ilmiöpohjaisessa oppimisessa on ideana se, että opiskelija itse muodostaa ongelman, jota hän tutkii ohjaavan opettajan kanssa. Ohjaava opettaja eli ilmiön pedagogi huolehtii siitä, että opiskelijan tutkimus etenee valitun aihealueen mukaisesti.
Opiskelijan on siis mahdollista suorittaa jonkin aineen kurssi tai osasuoritus kurssista.
Ilmiöön osallistuminen aktiivisesti oikeuttaa opiskelijan kurssimerkintään. Lisäksi jos hän suorittaa jonkin kurssin tai osan jostakin kurssista hän saa vielä kyseisen kurssin merkinnän tai etuja kurssin suorittamiseen.

Tarkoituksena on edetä tutkimuksissaan PBL:n mukaan. PBL tulee sanoista problem based learning eli ongelmalähtöinen oppiminen. Ongelmalähtöinen oppiminen pohjautuu seitsemään askeleeseen. Kurssiin kuuluvan virikkeeseen tutustumisen jälkeen ongelmalähtöisen oppimisen menetelmä etenee seuraavin vaihein:

Seitsemän askelta
1. käsitteiden selventäminen
2. ongelman määrittäminen
3. aivoriihi
4. ongelman analysointi
5. oppimistavoitteiden muodostaminen
6. itseopiskelu
7. purku ja arviointi


Keskustelufoorumi

Valo ja väri

Aloittaja: Valeryia Pulko. Viimeisin vastaus jäseneltä Valeryia Pulko Touko 1, 2010. 9 Vastaukset

Taitoyhteiskunta - tietämisen uusi aalto?

Aloittaja: Kristiina Soini-Salomaa. Viimeisin vastaus jäseneltä Tarja Toikka Huhti 6, 2010. 2 Vastaukset

Aallot tiedottaa

Aloittaja: Erla. Viimeisin vastaus jäseneltä Erla Helmi 13, 2010. 11 Vastaukset

Kuka kukin on?

Aloittaja: Jarkko Ahvenainen. Viimeisin vastaus jäseneltä Jarkko Ahvenainen Helmi 2, 2010. 16 Vastaukset

Sosiaaliset kirjamerkit tagilla äänetjaaallot Delicious-palvelussa

Lataa... Ladataan syötettä

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Aallot 2.12.2009 - 8.2.2010:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Li-Ra 14. tammikuu 2010 22:08
AALTO ILMIÖNÄ SÄHKÖ
TUTKIELMALiisa Rantasaari
Otavan Opisto Nettilukio
Aallot ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus kurssi
Opettajat: Jarkko Ahvenainen ja Leevi Heinonen
13.01.2010


Sisällysluettelo:

Johdanto

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkielma

Lähteet
Johdanto


Otavan Opiston Nettilukiossa on Ilmiöpohjaisen oppisen ja opetuksen yhteydessä keskusteltu aiheesta Aallot.
Mitä ja missä on aaltoilua ja miten se ilmiönä ilmenee?

Tutkimuksen tarkoitusTämän tutkimuksen tarkoitus on tuoda esille, miten sähkö ilmiö on aaltoillut ihmisen hyödyksi ja huviksi.
Mitenkä se on vähitellen vuosisatojen kuluessa liikkunut ihmisen keksintöjen myötä eteenpäin aina edistyksellisemmäksi ja monimutkaisempien koneiden ja laitteiden voimanlähteeksi ja liikeelle laittajaksi.

Tutkimus.

Fysiikan ilmiö magnetismi liittyy läheisesti sähköön. Se on osa sähkömagneettista vuorovaikutusta.
Sähkömagneettinen säteily kuten valo on sähkö- ja magneettikentän värähtelyä.

Magneettiset ilmiöt syntyvät siis sähkövarauksen liikkeestä. ( Yhtenä esimerkkinä elektorin liikeestä sähkövirrassa), jossain tapauksissa myös elektronin liikeestä atomissa.
Liikkuva magneettikenttä saa vastaavasti aikaan sähköä. Magnetismin ja sähkön yhteyteen perustuu sähkömoottorien ja sähkögeneraattorien toiminta.

Suhteellisuusteoria suppeana yhdistää sähkön ja magnetismin yhdeksi ilmiöksi, siis sähkömagnetismiksi.
Yleinen suhteellisuus teoria vastaavasti samaan tapaan yhdistää ajan ja avaruuden aika-avaruudeksi. ( Wikipedia )


Kautta aikain on havainnoitu sähköä. Luonnossa ilmenee sähköisiä ilmiöitä, kuten ukkonen, joka on yksi merkittävimmistä luonnon sähköilmiöistä.
Sitä on pelätty kauhulla mutta tietämyksen lisäännyttyä, sitä on alettu tutkia yhtenä kiinnostavana kohteena.

Systemaattisesti sähköä alettiin tutkia ilmiönä 1600-1700-lukujen vaihteessa.
Mutta n. 2750 e. Kr. Egyptiläisissä kirjoituksissa mainitaan sähkörauskun tainnuttava vaikutus. Tämä on ilmeisesti maailman vanhin säilynyt sähköilmiöitä koskeva havainto.

Noin 1680 saksalainen Otto von Gueriche kehitti ensimmäisenä maailmassa sähköstaattisen generaattorin. Myös sähkön johtuminen on hänen keksintönsä mutta tämä jäi huomiota vaille.

Loistelampun edeltäjä on noin 1705-luvulta. Englantilaisen Francis Hauksbeen rakentama lasipallogeneraattori.

1729 englantilainen Stephen Gray havaitsi, että ihmiskeho johtaa sähköä. Hän onnistui kokeessaan siirtää sähköä 270 metriä. Mikä oli sen ajan saavutus.

Vuonna 1747 sveitiläiset Daniel Quiot ja Jean Jallabert keksivät sähköstimuloin, joka auttoi halvaantuneiden potilaiden lihaksia aktivoitumaan. Näin alkoi lääketieteellinen sähkönkäyttö länsimaisessa lääketieteessä.

Myös kansanhuveissa on käytetty sähköä. 1750-luvulla keski-euroopassa keksittiin sähköesitykset.
Esitykset sisälsivät ohjelmanumeroita, joissa ihokarvoja ja hiuksia nostettiin pystyyn ja annettiin lieviä sähköiskuja suudelman välityksellä. Niin sanottuja sähköisiä suudelmia.
Tunteet aaltoilivat.

Sähkö sanasto tuli suomenkieleen ajankohtaiseksi 1800-luvulla. Elias Lönnrot esitti vierasperäisen sanan "elektriciteetti" tilalle suomenkielistä sanaa "lieke" vuonna 1837.
Mutta piirilääkäri Samuel Roos keksi sähkö sanan suomenkieleen vuonna 1845. Alkumerkityksenä oli "säkähtämällä säkenöiminen." Näin ilmenevän voiman nimesi Roos sähkövoimaksi. "Säkähtämällä säkenöiminen" on ilmiönä oikea ja osuu hyvin sähkönominaisuuteen.

Valokaari saatiin aikaan vuonna 1808. Englantilainen Humphrey Davy esitti, miten pariston napojen hiilikärkien väliin syntyi valokaari, kun kärkien kosketus erotettiin.
Näin oli sähkövalo keksitty.

Vuonna 1826 saksalainen Georg Simon Ohm selvitti ensimmäisenä jännitteen, virran ja vastuksen riippuvuuden. Tosin se hyväksyttiin yleisesti vasta vuonna 1840-luvulla.

1861 saksalainen Philipp Reis rakensi sähkömagnetismiin perustuvan laitteen, joka pystyi äänen siirtoon lankaa pitkin. Laite sai nimekseen telefoni.

Suomessa käytettiin ensimmäisen kerran sähkövaloa vuonna 1878. Kun liikemies Carl Kämp antoi valaista kahden kuukauden ajan ravintolansa puutarhan helsingin Kaivopuistossa.

Oskar von Miller, Marcle Deprez, Micael Dolivo-Dobrowlsky ja Charles E. L. Brow rakensivat Maschinerfabrik Oerlinkonin ja AEG:n tuella vuonna 1891 järjestelmän, jolla siirrettiin 190 hevosvoiman teho 25.000 voltin jännitteellä Laufferin vesivoimalasta etelä-saksasta Frakfurt am Mainin sähkötekniseen näyttelyyn elokuussa 1891. ( sähköturvallisuus 100 v.)

Vuonna 1876 aloitettiin Suomessa sähkölaitteiden valmistus. Daniel Walden perusti Helsinkiin työpajan, missä alkoi valmistaa lennättimen komponetteja ja muita heikkovirtatekniikan komponetteja. Myös soittokelloja hän alkoi valmistaa.

Maailman ensimmäinen sähköllä toimiva hissi on Siemensin valmistama. Se sai nimekseen Mannerheim ja esiteltiin käytössä vuonna 1880.

Maailman esimmäinen sähkötekniikan näyttely pidettiin vuonna 1881, joka oli myös kansainvälinen näyttely ja pidettiin Pariisissa.
Siellä esiteltiin Edisonin keksimä höyrykone, johon oli kytketty suoraan sähkögeneraattori. Myös ensimmäinen sähkökeitin oli näyttelyssä.

1882 Thomas Alvar Edison, toimitti Finlaysonin puuvillatehtaalle Tampereelle sähköaseman, jolla kutomosali valaistiin. Tämä oli ensimmäisiä toimituksia Euroopaan, joita Edison toimitti.

Suomen ensimmäinen sähköteknisen konepaja perusti insinööri Carl Wahl vuonna 1887.
Sen aikainen nimi oli " elektrinen tehdas." Varkaudessa toimintansa aloittanut konepaja valmisti dynamokoneita ja sähkölaitteita.

1890-luvun alussa USA:ssa keksittiin sähköposti. New Englantiin rakennettiin koerata, joka oli 900 metriä pitkä. Kirjeet ja pikkupaketit viilettivät 180 km tuntinopeudella lähettäjältä vastaanottajalle. Hieman hitaampaa kuin nykyinen sähköposti, mihin olemme tottuneet.

Sähköuuni otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1902 Tampereella.
1908 alkoi Suomessa kotilaussähkölaitteiden järjestelmällinen markkinointi.
Saksalainen AEG alkoi markkinoida sähkölevyjä, "matkakeitto" koneita ja yhtä sähkökattila mallia. Myös sähkösilitysrauta kuului valikoimiin.

1911 otettiin Suomessa käyttöön ensimmäiset pölynimurit.

Vuonna 1938 lääketiede sai uutta osaamista sähköiseltä alueelta, kun italialaiset Ugo Bini ja Lucino Cerletti kehittivät sähköshokkiterapian.

Ensimmäinen täydellinen televisiolaitteisto oli mukana New Yorkin maailmannäyttelyssä vuonna 1939.

Tästä kaikesta huomaamme sen, että sähkölaitteet kehittyivät vauhdilla.
Suomi oli kehityksessä hyvin mukana sähköistyksen alkuvaiheessa.
Sähkölaitoksia perustettiin koskien varsille maassamme 1900-luvun alussa ahkerasti.
Jopa vuonna 1919 Suomessa astui voimaan laki sähkön vientikiellosta. Tarkoitus oli, että turvataan luonnonvarojen käyttö kotimaan tarpeisiin.

1930-luvun lopulla oli jo puolet maaseudun talouksista maassamme sähköistetty ja käytännössä kaikki kaupunlaiskodit.
Jotenka sähkö ilmiönä oli tehokkaasti Suomessa saatu valajastettua hyötykäyttöön.
Ydinvoiman lisäsähköä alettiin tarvita. Niimpä ensimmäinen Loviisan ydinvoimala aloitti toimintansa vuonna 1977

Ilman sähköä nykyaika ei tulisi toimeen. Lyhytkin häiriö sähköntoimituksessa saa monet asiat sekaisin.
Sähkö on ilmiönä tätä päivää ja kehitys jatkuu edelleen. Sähkön liikkelle paneva voima on valtava. Sähkö on dynaamista voimaa. Sähköä on lähes jokapaikassa. Ihminenkin on valjastettu itsessään myös sähköön. Onhan aivoissa sähköä, joka voidaan jopa tieteellisesti mitata. Myös sydän on sähköisen järjestelmän vaikutuspiirissä.
Ympäristömme on sähkökentän ympäröimä. Jotenka sähkö on ja pysyy ilmiönä ja se on jatkuvassa liikeessä eteenpäin.


Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Magnetismi

http://www.tukes.fi/sahkoturvallisuus100/sts100/sahkoiset_keksinnot...
Kommentoinut Li-Ra 13. tammikuu 2010 16:00
Nyt olen uponnut aaltoihin. Tätä ketjua en ole huomannut koko aikana. Siis on ollut virtuaalinen miitingi 4.12, en ole tuota tiennyt. Kannattaako minun tätä enää jatkaa, koska en ole tehnyt mitään asian eteen vielä?
Kommentoinut Jarkko Ahvenainen 13. tammikuu 2010 15:28
No niin , nyt on aallot käynnissä ja aikaa on ollut työstää omaa ideaansa. Olisi kiva saada jo hieman kunkin oman tutkimuksen tuloksi tai ennakko näkymiä niistä tänne palstalle mukaan!
Kommentoinut Li-Ra 14. joulukuu 2009 21:43
Pakkanen saa raudan supistumaan. ja jos on rautalankoja ilmassa, niin kuin ennen oli avojohtoja sähköjohdotkin, niin johan oli vonguntaa kun pakkanen niitä sähköilmiön avulla liikutteli. samoin pakkanen sai rakenteita liikkumaan, jotenka puurakenteet ja puutkin metsissä paukatelevat pakkasen kiristyessä.
Kommentoinut Kaisa Lindström 11. joulukuu 2009 09:32
On se korvan rakenne ihmisellä kyllä ällistyttävä, jotta tuo on mahdollista!
Kommentoinut Li-Ra 10. joulukuu 2009 16:40
Ääniaallot havaitaan korvalla. Ääni syynyttää määrätylaisen ääniaallon, jonka havaisemme kuuluvana äänenä. Kumina tai värinä, sihinä, pihinä, jyrinä jne.
Kommentoinut Li-Ra 10. joulukuu 2009 16:30
Galilei Galileo sanoi maapallosta, se pyörii sittenkin. Hän teki muutenkin kokeita liikeilmiöstä esim. pudottamalla nappeja Pisan tornista alas. Mitähän tuossa voisi kokeillisesti havaita? Napin putoaminen synnytti liikettä ja ponnahti kai se pudottuaan hieman takaisinkin. Jos oli tarkkakuuloinen, niin äänisignaali viestitti Galileolle, että nyt se on pudonnut alas.
Kommentoinut Li-Ra 10. joulukuu 2009 16:24
Värit synnyttävät liikettä. Musta ja punainen aiheuttavat vierekkäin tai sisäkkäin värähtelyä.

Optinen havainto saadaan kun eriväristen ja vahvuisten valoärsykkeiden annetaan vaikuttaa samanaikaisesti.
Kommentoinut Li-Ra 10. joulukuu 2009 16:20
Tämä meidän verkko-opiskelummekin on aaltojen synnyttämää toimintaa.

Data- ja tietoliikenne perustuvat fysikaalisten signaalien synnyttämiseen ja tallentamiseen, välittämiseen ja havainnollistamiseen. Signaalit ovat sähköisiä, mengeettisia, optisia, mekaanisia tai termisiä.
Kommentoinut Li-Ra 10. joulukuu 2009 15:37
Ihmisessä itsessäänkin on sähköä. Aivoissa on sähkökenttiä ja jos toimintaan tulee jokin vaurio esim. iskusta päähän tai poistetaan leikkauksella, vaikkapa kasvain voi vaurioita syntyä ja saamme sairauden nimeltä epilepsia. Siinä syntyy aivoissa sähköpurkauksia, jotka aiheuttavat epilepsialle tyyppillisiä oireita kohtauksen aikana. Nämä purkaukset voidaan mitata koneellisesti ja rekisteröidä paperille tutkimuksia varten.
 

Jäsenet (26)

 
 
 

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Kimi Hämäläinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 6
Louise Grady on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 3
Steve Brandidge on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 24
Inari Gebhard tykkäsi jäsenen Inari Gebhard tapahtumasta Laulunopetusta syksy 2018
Elo 22
Inari Gebhard kommentoi jäsenen Inari Gebhard tapahtumaa Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna
"Laulunopetusta syksy 2018 Pukinmäen Taidetalo LAULUA KAIKENIKÄISILLE. Unikkotie 4. PukinmäkiVoit myös itse koota haluamasi pien - perhe - vanhempi ja lapsiryhmän.Kysele vaihtoehtoja inari.gebhard@gmail.com LAULURYHMÄ…"
Elo 22
Inari Gebhard julkaisi tapahtuman

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna / Hyvinkää

2. syyskuu 2018 18 - 15. joulukuu 2018 19
LAULUNOPETUSTA HELSINKI-HYVINKÄÄ-HÄMEENLINNAOlen esiintyvä taiteilija ja laulupedagogi . opetukseni : 2018Pukinmäen Taidetalo, Bel Canton ystävät ry, Helsinki, Hyvinkää, HämeenlinnaJos haluat laulunopetusta, voit ottaa suoraan yhteyttä Inariin.Tässä YHTEYSTIETONI:Inari.Gebhard@gmail.comtel. 0405512808Inari Gebhardin ohjaama ohjelmisto kattaa monia kielialueita, Tyylilajit ovat ulottuneet oopperasta, liedistä ja kirkkomusiikista kansanlauluihin, operettiin, musikaaliin, näytelmä- ja…Näytä lisää
Elo 22
Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 19
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 17

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot