Ihminen 2.0 ..... 24.9.-11.11.2010

Tiedot

Ihminen 2.0 ..... 24.9.-11.11.2010

Miten muuttuva todellisuus vaikuttaa ihmiseen – muutummeko? Millainen ihmisen pitäisi olla, jotta hän pystyisi toimimaan yhä teknologistuvammassa maailmassa? Ihminen 2.0.-ilmiössä tarkastellaan ihmistä itseään muuttuvassa todellisuudessa.

Sijainti: Maailma
Jäsenet: 33
Uusimmat tapahtumat: Marras 18, 2010

Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi... vielä nyt aika rajallisesti

Motto: "Me elämme maailmassa, joka on radikaalisti luova." (Stuart A. Kauffman / Tapio Tamminen, Futura 2/2010)

Amerikkalainen Raymond (Ray) Kurzweil uskoo, että jo 15-20 vuoden kuluessa ihminen pystyy yhdistämään itsensä (aivonsa, ajattelunsa, toimintonsa) koneeseen siten, että tuloksena on uudenlainen älykäs olio, Ihminen 2.0. Tämän uuden olion äly ja suorituskyky ovat valtavasti nykyihmisen yläpuolella – kyseessä on elävä olio, joka ei ole enää pelkästään evoluution tulos, vaan oikeasti luotu olento. Luojana vain ei enää toimi Jumala tai jumalat vaan ihminen itse. Silloin olemme itse kumonneet Darwinin evoluutio-opin syvällisimmän oivalluksen – vai olemmeko?

Psykologian tutkimuksissa on käynyt ilmi, että ihmisen aivot muuttuvat tekniikan myötä. Uusia synapseja syntyy, kun aistimme tuottavat meille uutta tietoa ja niin tiedämme enemmän. Aivoilla on loputon ja ihmeellinen kyky yhdistää asioita yhä uusilla tavoilla – luoda uutta.

Mutta mitä on tietoisuus, ja mitä on luovuus? Mitä se tarkoittaa, kun ajattelemme, että ihminen on älykäs olento – eikö todellakaan mikään muu laji maailmassa ole älykäs? Inhimillinen älykkyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihminen pystyy käyttämään muistiaan oman itsensä arvioimiseen ja oppimaan sitä kautta. Ihminen pystyy siten myös valitsemaan reaktionsa eri tilanteissa, ja hän pystyy myös olemaan reagoimatta. Ihminen on myös ainoa olento, joka pystyy siirtämään tietonsa – viestittämään – valtavalle joukolle muita ihmisiä ilman, että hän näkee, kuulee tai tuntee nämä lähellään: meillä on kieli ja meillä on kyky kirjoittaa. Lisäksi meillä on yhä enemmän erilaisia laitteita ja menetelmiä, teknologiaa, joiden avulla kommunikointi on mahdollista niin välittömästi kuin välillisesti, reaaliaikaisesti ja viiveellä, yksityisesti ja joukoille.

Silti inhimillinen kykymme tehdä havaintoja ympäristöstämme ei ole juuri muuttunut eikä nopeutunut aikojen kuluessa. Aistiminen ja asioiden prosessointi aivoissa vaatii samat toimenpiteet kuin sata, tuhat, kymmenentuhatta vuotta sitten. Jäsennämme todellisuutta edelleen samalla tavalla loogisina perättäisyyksinä kuin aina ennenkin, vaikka tietoyhteiskunta tuottaa yhä uutta ja yhä enemmän tietoa silmillemme ja korvillemme, peräkkäisyyksinä ja rinnakkaisuuksina.

Nyt vaikuttaa yhä useammin siltä, että vanha ihmisen malli ei riitä. Niin teknologia kuin saatavilla olevan oleellisen tiedon määrä on ylittämässä inhimillisen kapasiteettimme – tai ehkä se onkin jo ylittänyt sen. Seuraavaksi muuttuu ihminen itse – väistämättäkö? Jo nyt lääketieteessä on mahdollista käyttää omia kantasolujamme uusien kudosten (kalvojen, luukudoksen ym.) rakentamiseen. Pystymme jo jonkin verran vaikuttamaan ihmisen DNA:han ja tulevaisuudessa on ehkä mahdollista korjata synnynnäisiä vikoja ja parantaa esimerkiksi Alzheimerin taudin tapaisia rappeutumisesta johtuvia sairauksia muuttamalla DNA:ta.

Meillä on keinotekoisia osia hammaspaikoista sydämentahdistimiin, vanhusten turvarannekkeista keinotekoisiin niveliin, piilolinsseistä ja silikonirinnoista ihon alle pistettyihin ehkäisykapseleihin. Useimpien tutkijoiden mukaan nämä ”ylimääräiset” esineet eivät vielä tee meistä kyborgeja – vaikka sellaisiakin ajatuksia joskus esitetään. Oikeaksi kyborgiksi voidaan katsoa kuitenkin sellainen ihminen, jolla on itseensä liitettynä sellainen laite, joka oikeasti antaa palautetta, on ”älykäs”, pystyy tekemään tilanteesta analyysejä ja säätelemään omalla toimintaansa tarpeen mukaan ja pystyy ehkä myös oppimaan.

Ray Kurzweilin ajatusten mukaan olemme lähestymässä aikaa, jossa ihmisen rakentama älykäs kone (tai koneihminen) ylittää älykkyydellään tietoisuuden ja luovuuden rajat, joita ihminen ei enää pysty käsittämään. Tällaisen kyborgin yli-inhimillinen äly kiihdyttää kehitystä siten, että sekä sosiaalinen että teknologinen todellisuus eivät enää ole ymmärrettävissä tämän päivän tiedolla. Emme enää pysty lainkaan ennakoimaan tulevaisuutta, koska muutos on niin nopeaa ja valtavaa. Tästä kiihtyvästä muutoksesta käytetään nimeä teknologinen singulariteetti.

Sana ”kyborgi” (cyborg) tarkoitti alun perin kyberneettistä organismia. Käsitettä on käytetty niin tieteessä kuin science fictionissa ja fantasiaelokuvissa kuvaamaan sellaista olentoa, jolla on ominaisuuksia sekä ihmiseltä että koneelta. Kyse ei oikeastaan ole robotista, joka on kokonaan keinotekoinen, vaan oleellista on juuri se, että kyborgissa on jotain, joka on peräisin ihmisestä. Käsite Ihminen 2.0 puolestaan tulee Ray Kurzweilin kirjoituksista ja tarkoittaa sellaista kyborgia, joka on ihmisen itsensä rakentama evoluutiohyppäys uudenlaisen älykkään ja tuntevan olennon todellisuuteen. Science fictionissa kaikkein tunnetuin kyborgi on Tähtien sodan Darth Vader – tai ehkä se on sittenkin vanha kunnon Frankensteinin hirviö, joka varmaan on kirjallisuudessa ensimmäinen oikea kyborgi.

Seuraavassa on muutamia sellaisia kysymyksiä, joihin Ihminen 2.0-ilmiössä mukana olevat opiskelijat voivat ottaa kantaa ja tutkia:

* Onko mahdollista muuttaa ihmisen perimää?

* Onko se eettisesti hyväksyttävää?

* Missä kulkevat ihmisen perimään tai alkuperäisiin elintoimintoihin puuttumisen rajat, vai pitäisikö sellaisia olla? Kenellä on oikeus ne määrittää?

* Entä jos muutaman vuosikymmenen kuluttua esimerkiksi yhdysvaltalaisen Ray Kurzweilin ennuste siitä, että keinoäly ohittaa kahdenkymmenen vuoden päästä ihmisälyn, oikeasti toteutuu – mikä on silloin nykyisen ihmisen suhde tähän keinoälyyn?

* Onko se hän vai hän se – siis millaisia oikeuksia pitäisi olla ihmisen itsensä luomalla uudella kyborgiolennolla, Ihminen 2.0:lla? Koskevatko sitä ihmisoikeudet, vai pitäisikö meidän jättää sille itselleen valta päättää omista oikeuksistaan?

* Ihmiskunta on sotkenut maapallon, aiheuttanut ilmastonmuutoksen ja muuttanut maapallon tasapainoa aina vain huonompaan suuntaan. Lisäksi ihminen ei ole tuhansien vuosien aikana oppinut elämään niin, että jakaisimme ravinnon ja maailman muut hyvä ja tarpeelliset asiat oikeudenmukaisesti kaikkien kesken. Koska näemme nyt yhä selvemmin, että sekä ihmiskunta että maailma on joutumassa perikatoon, p itäisikö meidän rakentaa itsellemme uusi, meitä viisaampi hallitsijalaji, Ihminen 2.0?

* Onko hyväksyttävää, että vanhemmat pystyvät ehkä jo lähitulevaisuudessa määrittelemään lapsensa ominaisuudet ennen hedelmöitystä?

* Mitä mieltä olemme siitä, että ihminen ehkä kykenee jo muutaman vuosikymmenen kuluttua uusintamaan omat elimensä, niin että hän on käytännössä kuolematon?

* Miten maailman jo nyt rajalliset luonnonvarat saataisiin sitten riittämään, vai lakkaammeko samalla lisääntymästä – määräämmekö siis lisääntymisen luvanvaraiseksi?

Tutustumisehdotuksia alkuun pääsemiseksi:
Tiede:
* Futura 2/2001: Ihmisen varaosaongelma (Futura-lehti on Tulevaisuuden tutkimuksen seuran julkaisema tieteellinen aikakauslehti, jonka vuoden 2001 toisen julkaisun artikkeleissa käsiteltiin laajasti samoja teemoja kuin Ihminen 2.0-ilmiössä. Lehti löytyy hyvinvarustetuista kirjastoista.)
* http://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Kurzweil
* http://fi.wikipedia.org/wiki/Teknologinen_singulariteetti
* Jeff Hawkins & Sandra Blakeslee: Älykkyys. Uusi tieto aivoista ja älykkäät koneet. Edita, Helsinki 2005

Fiktio:

* William Gibson: Neurovelho
* Per Jersild: Sielun silmin

Esityksiä:
* http://www.ted.com/talks/ray_kurzweil_on_how_technology_will_transform_us.html

Elokuvia:
* E.T.
* Bladerunner
* Cyborg
* RoboCop
* Terminaattori-sarja
* Ä.I.
* X-Men

TV-sarjoja:
* Doctor Who
* Teenage Mutant Ninja Turtles
* Kylmä Lasarus

Keskustelufoorumi

Jatkokertomus IHKOsta ja IHKOn perheestä ( osallistua saa kuka haluaa )

Aloittaja: Pia Chydenius. Viimeisin vastaus jäseneltä Anita Rubin Marras 11, 2010. 5 Vastaukset

Velipoika Tulevaisen ( jatkossa IHKO ) vanhemmat ovat niin täynnä implantteja ja tahdistimia ja siruja, kuin ihmiseen nyt voi asentaa, että heitä voi kutsua jo ihmiskoneiksi. Tulevaisten perheessä ei…Jatka

Heikkoja signaaleja Ihmisestä 2.0

Aloittaja: Anita Rubin. Viimeisin vastaus jäseneltä Hannu Linturi Marras 10, 2010. 5 Vastaukset

Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen TUTU-1-kurssilaisia pyydettiin verkkotehtävässä miettimään, millaisia heikkoja signaaleita nyt on näkyvillä siitä, että Ihminen 2.0. olisi tulossa.…Jatka

Ihminen 2.0 reaaliajassa

Aloittaja: Timo Tiuraniemi. Viimeisin vastaus jäseneltä Kari T Loka 28, 2010. 22 Vastaukset

Kokeilkaamme siis (lähes) reaaliaikaista dialogia tässä keskustelussa juuri nyt. Seuraan tätä keskustelua tämän keskiviikkoillan tiiviisti, mutta myöhemminkin saa ajatuksia vaihtaa ja kysymyksiä…Jatka

Tagit: reaaliaikainen

Suunnitelmia ja tuotoksia

Aloittaja: Sari Jaaranen. Viimeisin vastaus jäseneltä Anita Rubin Loka 19, 2010. 12 Vastaukset

Ilmiön ensimmäisellä viikolla on tutustuttu ilmiöön keskustelujen ja roolipelin kautta.Seuraava vaihe olisi muodostaa oma näkökulma Ihminen 2.0:sta. Tähän keskusteluun voisitte kertoa, millaisesta…Jatka

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Ihminen 2.0 ..... 24.9.-11.11.2010:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Anita Rubin 11. marraskuu 2010 17:01
Ilmiö Ihminen 2.0. on nyt oppimisprojektina lopussa, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki tästä kyborgista olisi sanottu ja selvää ja varmaa. Varsinaisia oppimistuotoksia olisi voinut tulla enemmänkin, mutta hyvä näinkin. IHKOn tarina päättyi lopulta hyvin, ihmepoika kasvoi vaikeuksien kautta aikuiseksi. Robotin rakentaminen jatkuu ja Ray Kurzweil miettii meren takana sitä, mitä uusia asioita tulevaisuus voi meille avata. Mutta se riippuu siitä, mitä itse haluamme tehdä ja mihin suuntaan lähteä päätöksillämme ja valinnoillamme maailmaa viemään.

Mukavaa matkaa tulevaan, niin ihmiset kuin kyborgit!
Kommentoinut Anita Rubin 31. lokakuu 2010 18:07
Tässä kaksi Ray Kurzweilin haastattelua ja Hannu Linturin kommentit niistä:
"Liitteenä on Ray Kurzweilin haastattelut kahdesta viimeisestä World Future Review -lehdestä. Kurzweil ei jätä epäselväksi sitää, että hän uskoo ihmisen ja koneen liittoon jo aivan lähitulevaisuudessa. Usko on niin vahva, että arvelee itsekin ehtivänsä kyytiin, vaikka onkin jo eläkeiässä."

WFR_AprMay2010_Interview.pdfWFR_FebMar2010_Interview.pdf
Kommentoinut Kari T 22. lokakuu 2010 14:31
Jep, Blade Runner on klassikko ja kyseesä on tosiaan päivitetty versio ja ainakin itse ajastin sen digiboxiin. Aikaisemmasta katselukerrasta taitaa olla jo yli parikymmentä vuotta ja odotan innolla uutta versiota.
Kommentoinut Anita Rubin 22. lokakuu 2010 13:58
HUOM: Tänään perjantaina 22.10. tulee MTV3:lta Ridley Scottin Blade Runner klo 23:20, leikkaamaton versio. Tämä elokuva on varmasti yksi kuuluisimmista ihmisyyttä ja koneihmisyyttä pohdiskelevista töistä -- kannattaa katsoa!
Kommentoinut Hannu Linturi 19. lokakuu 2010 10:34
Älkääkä unohtako että Ihminen 1.0 puhuu televisiossa http://areena.yle.fi/video/1368906 .
Kommentoinut Anita Rubin 19. lokakuu 2010 08:45
REAALIAIKAINEN NING-KESKUSTELU 27.10.

Panethan muistiin päivämäärän keskiviikko 27.10. klo 16 alkaen. Silloin ilmiön tieteellinen asiantuntija Timo Tiuraniemi on reaaliaikaisesti läsnä täällä Ningissä vastaamassa kysymyksiin ja ohjaamassa. Jos olet tekemässä suoritusta ja/tai jokin ajatus, ongelma tai tähän ilmiöön liittyvä eettinen ristiriita tms. alkaa askarruttaa mieltäsi, nyt sitten tässä asiantuntijaillassa olisi oiva paikka ottaa se esille ja kysyä Timolta. Koska keskustelu kirjautuu myös tänne Ilmiöningin muistiin, niin voit käydä vielä myöhemmin tarkistamassa asiat.
Kommentoinut Ville Venäläinen 19. lokakuu 2010 08:33
Intellitar -yhtiö lupaa tehdä sinusta digitaalisen kopion, jonka kanssa jälkipolvet voivat keskustella poismentyäsi. Tietokoneen ruudulta jutteleva hahmon luvataan näyttävän ja kuulostavan sinulta sekä omaavan sun sinun luonteen.
Kommentoinut Ville Venäläinen 13. lokakuu 2010 22:12
Garnegia Mellon Yliopisto on rakentanut tietokoneohjelman joka oppii ihmisen tavoin lukemalla asioita netistä. Yksi tajunnan laajentuma tämäkin.

Tuleekohan tästä ihmisen haastaja vai tehdäänkö tulevaisuudessa tällaisilla koneilla ihmisille tehokkaampia aisteja ja muisteja Kevin Warwickin hengessä, liittämällä tällaisia tajunnanlaajennuksia suoraan ihmisen hermojärjestelmään?
Jos nämä ajatukset liitetään
Kommentoinut Satu Musakka 11. lokakuu 2010 14:10
Ihminen 2.0 Työpaja
perjantaina 15.10. klo 12 eteenpäin….


Kyberihmisen voi rakentaa metalliverkosta tai muoviromusta, kuten kotitalouksien shampoo- ja pesuainepulloista värikkäine muotoineen. Metalliverkkoinen Ihminen 2.0 voidaan verhoilla liisteröidyillä mediajulkaisuilla tai muuten vain tuunatuilla vaatteilla. Sydämeksi sisälle voi laittaa esim. vanhan patteriradion, kännykän, videokameran tms, josta kuuluu jos kuuluu satunnaista uutta ääntä. Työpajaan osallistuvan toivotaan tuovan jonkin henkilökohtaisen päivitystä vaille olevan teknologisen laitteen, joka liitetään osaksi Ihminen 2.0:aa.
Kommentoinut Jenni Linturi 8. lokakuu 2010 12:19
Mika Laitinen piti 8.10. Mindtrek- konferenssissa alustuksen ” Future robots – master or servants.” Laitisen mukaan robottiteollisuus on parhaillaan ottamassa ison askeleen. Robotit eivät enää ole koneita, jotka pitää eristää ihmisistä. Uudet turvasäännöt sallivat joustavamman ja vuorovaikutteisemman suhteen robotin ja operaattorin välillä. Säätelyn helpottuminen ja kehittyvä teknologia mahdollistavat uudenlaisen älykkään ihmiskoneen kehittämisen.

Laitisen mukaan robottikehitystä tällä hetkellä estää enää ihmisen ajattelun rajoittuneisuus. Kun ihminen ylittää kulttuurin antamat rajat ajattelulleen ja luovuudelleen, ihmisen rooli tulee kääntymään ylösalaisen ja älykkään robotin luominen on mahdollista.
 

Jäsenet (30)

 
 
 

TULEVIA TAPAHTUMIA

AJANKOHTAISTA SISÄLTÖÄ

Uusimmat tapahtumat

Kimi Hämäläinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 6
Louise Grady on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Syys 3
Steve Brandidge on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 24
Inari Gebhard tykkäsi jäsenen Inari Gebhard tapahtumasta Laulunopetusta syksy 2018
Elo 22
Inari Gebhard kommentoi jäsenen Inari Gebhard tapahtumaa Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna
"Laulunopetusta syksy 2018 Pukinmäen Taidetalo LAULUA KAIKENIKÄISILLE. Unikkotie 4. PukinmäkiVoit myös itse koota haluamasi pien - perhe - vanhempi ja lapsiryhmän.Kysele vaihtoehtoja inari.gebhard@gmail.com LAULURYHMÄ…"
Elo 22
Inari Gebhard julkaisi tapahtuman

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna / Hyvinkää

2. syyskuu 2018 18 - 15. joulukuu 2018 19
LAULUNOPETUSTA HELSINKI-HYVINKÄÄ-HÄMEENLINNAOlen esiintyvä taiteilija ja laulupedagogi . opetukseni : 2018Pukinmäen Taidetalo, Bel Canton ystävät ry, Helsinki, Hyvinkää, HämeenlinnaJos haluat laulunopetusta, voit ottaa suoraan yhteyttä Inariin.Tässä YHTEYSTIETONI:Inari.Gebhard@gmail.comtel. 0405512808Inari Gebhardin ohjaama ohjelmisto kattaa monia kielialueita, Tyylilajit ovat ulottuneet oopperasta, liedistä ja kirkkomusiikista kansanlauluihin, operettiin, musikaaliin, näytelmä- ja…Näytä lisää
Elo 22
Marja Tuovinen on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 19
Dennis Dunn on nyt jäsen: Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus
Elo 17

© 2018   Created by Taru Kekkonen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot